MONSTRUOZNO: Zločinci OVK prete svedocima likvidacijom! Bivšim saborcima uteruju strah u kosti
Foto: Profimedia

primenjuju oprobane metode prema očevicima

MONSTRUOZNO: Zločinci OVK prete svedocima likvidacijom! Bivšim saborcima uteruju strah u kosti

Politika -

U panici da će odgovarati za zverstva pred Specijalnim sudom za zločine na Kosovu, članovi paravojne formacije opet primenjuju oprobane metode prema očevicima - zastrašuju ih i prete im smrću

Svedoci zverskih zločina nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ponovo su na udaru boraca ove ozloglašene terorističke organizacije, koja je poznata po brutalnim zločinima nad Srbima krajem devedesetih, saznaje Kurir!

foto: Profimedia

Inicijativa za ukidanje suda

HARADINAJ I TAČI I PODRŽAVAJU ZAHTEV

Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je kao potpuno demokratski zahtev poslanika za ukidanje Specijalnog suda za zločine na Kosovu i rekao da će ga, ako se o tome bude glasalo u skupštini, potpisati bez dvoumljenja.

- Inicijativa 50 poslanika je potpuno zakonska i nije protiv pravde. Zahtev treba da se vidi kao demokratska alternativa naspram velikih poraza i neispunjavanja obećanja međunarodne zajednice u odnosu s Kosovom. Inicijativa ne treba ni da se dramatizuje niti da se potcenjuje - rekao je Tači.

Alijansa za budućnost Kosova, stranka premijera Ramuša Haradinaja najavila je da će podržati zahtev ako bude na dnevnom redu u kosovskom parlamentu.

Sagovornici Kurira iz bezbednosnih krugova otkrivaju da su članovi OVK, u strahu da će uskoro završiti na optuženičkoj klupi pred Specijalnim sudom za zločine na Kosovu i konačno odgovarati za zverstva, aktivirali već oprobane brutalne metode za ućutkivanje svedoka - zastrašuju ih i prete im likvidacijama.

- Moćnici rade sve kako bi sprečili istragu ratnih zločina. Znaju da uspeh rada suda, zbog nedostatka dokaznog materijala, zavisi upravo od onih koji su spremni da svedoče protiv uticajnih, bivših boraca. I zato ucenjuju svedoke, prete njihovim porodicama. Veliki su izazovi za zaštitu svedoka jer su bukvalno u smrtnoj opasnosti. Pojedini zato, u strahu od odmazde članova OVK, menjaju imena i(li) beže u inostranstvo kako bi se spasli - kaže izvor Kurira.

Ne prezaju ni od čega

Da ne prezaju čak ni od ubistava saboraca, svedoči i slučaj nekadašnjeg pripadnika OVK Bedrija Curija (37), likvidiranog sredinom ove godine u planini nadomak Glogovca, jer je bio potencijalni svedok Specijalnog suda. Curi je ubijen kad je došao na odmor u rodno selo, jer je od 2000. živeo u Švajcarskoj i Nemačkoj. Ubijanje svedoka je metod koji je patentiran tokom suđenja borcima OVK pred Haškim tribunalom. Pojedini svedoci su saradnju sa haškim tužilaštvom platili životom, drugi su novi identitet potražili u inostranstvu. Prema tumačenju upućenih, upravo je to bitan razlog što je Ramuš Haradinaj oslobođen u Hagu i što protiv drugih vođa OVK optužnice nisu čak ni podignute.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun upozorava da postoji realna opasnost da pripadnici bivšeg OVK uklanjaju svedoke kao što su to činili tokom haških postupaka.

- Oni znaju ko su očevici zločina i već sada mogu da prete i zastrašuju. To uveliko radi ŠIK, ilegalna obaveštajna služba Hašima Tačija, koja proverava ko je bio u kontaktu s tužiocima - kaže Drecun.

Predsednica Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu Ekaterina Trendafilova izjavila je da položaj ne oslobađa pojedince od odgovornosti za zločine, bilo da je to predsednik ili premijer.

Nema zaštićenih

- U zakonu to jasno piše. Sud će se baviti ozbiljnim, široko rasprostranjenim zločinima počinjenim tokom trogodišnjeg perioda na široj teritoriji, ne samo na jednom mestu i ne samo jednim događajem. Zbog toga će trajanje sudskog slučaja ili slučajeva zavisiti od konkretnih okolnosti. Ne znam i nema načina da znam koje zločine tužilac istražuje, koliko osumnjičenih će biti i ko od osumnjičenih će biti optužen i za koji zločin - rekla je Trendafilova.

Darko Trifunović sa Fakulteta za bezbednost smatra da je taj sud farsa:

- Pa članovi OVK su ubijali svedoke pred nosom međunarodne zajednice tokom suđenja Haradinaju, a zamislite šta tek sada rade potencijalnim svedocima kada im je sud u Prištini.

ČINJENICE / Ozbiljni propusti u zaštiti svedoka

tokom haškog suđenja Ramušu Haradinaju ubijeno je oko 30 svedoka i članova njihovih porodica

ključni svedok u slučaju „Klečka“ protiv Fatmira Ljimaja pronađen je obešen o drvo u parku u Nemačkoj

nekim svedocima nije pomogla ni promena identiteta, jer su ipak likvidirani

foto: Beta

Upozorenje ambasadora SAD

NE PODRŽAVAMO POTKOPAVANJE SUDA

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi upozorio je da bi ukidanje zakona o Specijalnom sudu moglo da izazove ozbiljne posledice u odnosima Prištine i Vašingtona.

- SAD ne podržavaju ni to, niti bilo koje drugo nastojanje da se potkopa saradnja sa Sudom koji je, ja mislim, presudan u donošenju pravde žrtvama ratnih zločina i koji pokazuje spremnost Kosova da postane punopravni član međunarodne zajednice. Jasno je da inicijativa za ukidanje suda dolazi od određenih pojedinaca. Duboko me razočarava svako ko bi žrtvovao interes države radi promocije ličnih interesa - kazao je Delavi.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Zorana Jevtić, Beta, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! HRVATSKA I SLOVENIJA PRED SUKOBOM?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track