SREĆNI NAM NOVI VANREDNI IZBORI! Aleksandar Vučić: U SNS me pritiskaju da ih raspišem
Foto: Dragana Udovičić

OTKRIVAMO!

SREĆNI NAM NOVI VANREDNI IZBORI! Aleksandar Vučić: U SNS me pritiskaju da ih raspišem

Politika -

Lider naprednjaka ponovio da nije za vanredne izbore, ali je unutar stranke sve veći pritisak da ih ipak bude. Glavni zagovornik toga je Nebojša Stefanović

Godina koja je počela mogla bi građanima Srbije da donese novi saziv parlamenta, a samim tim i novog premijera i ministre u Vladi!

Naime, iako je vrh SNS nedavno odlučio da se tokom 2018. ide samo na beogradske izbore, ipak je sve više izgleda da bi u isto vreme mogli da se održe i vanredni parlamentarni izbori.

- Glavni odbor SNS je, na predlog šefa naprednjaka Aleksandra Vučića, odlučio da se ide samo na izbore u Beogradu, ali se raspoloženje u stranci brzo promenilo, pa sada ima onih koji bi da se glasa i za novi parlament. Neki članovi SNS, naime, smatraju da je to potrebno da bi se potvrdila snaga naprednjaka, ali i videlo koliku podršku među građanima imaju njihovi koalicioni partneri. Takođe, ovim bismo videli i kolika je stvarna moć opozicije - priča izvor Kurira iz SNS.

Ko je kukavica

A da tako zaista stoje stvari, potvrđuje i istup visokog funkcionera SNS i ministra policije Nebojše Stefanovića, koji je ovih dana ponovio da je za parlamentarne izbore, ali da poštuje odluku stranke da se na proleće ide samo na beogradske.

- Pošto opozicija sada tvrdi da smo kukavice, dođe mi da im kažem: „Dobro, pošto ćete da nas pobedite u Beogradu, evo vam prilike da nas u jednom danu pobedite i u celoj Srbiji“ - naveo je Stefanović za jedan dnevni list.

foto: Media Centar

Dušan Janjić

IZBORI U SEPTEMBRU

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da se trenutno u vlasti, ali i opoziciji i nekim „dobro obaveštenim krugovima“, septembar pominje kao vreme održavanja parlamentarnih izbora:

- A gde ima dima, tu ima i neke vatre. Pitanje je ko pali tu vatru. Očigledno i vlast i opozicija. Pa ako je to tako, onda je apsolutno jasno da stranke ne znaju šta drugo da rade nego da idu na izbore. To je očigledno postao način njihovog postojanja.

Potom se oglasio i predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić, poručivši još jednom da nam parlamentarni izbori sada nisu potrebni. Međutim, otkrio je da ga upravo Stefanović pritiska da ih ipak bude.

- Nebojša Stefanović svakog dana vrši pritisak na mene da idemo na izbore. On mi je veoma blizak saradnik i veoma poštujem to što govori, ali nisam promenio mišljenje o tom pitanju - rekao je Vučić.

foto: Dado Đilas

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije i funkcionerka SNS, zasad ne razmišlja o parlamentarnim izborima.

- Načelno smatram da izbori treba da budu lako dostupno sredstvo provere legitimiteta, a ne neko iznuđeno sredstvo. Odluka je doneta da budu održani samo gradski izbori, a ako bude novih predloga, onda ću se izjašnjavati - navodi ona za Kurir.

Svi hoće novo glasanje

S druge strane, i SPS, kao koalicioni partner SNS u vlasti, voleo bi, kako je to otkrio Ivica Dačić, da bude parlamentarnih izbora. Za to se zalaže i šef Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

foto: Fonet

Bojan Klačar iz Cesida kaže da i te kako postoji mogućnost da bude parlamentarnih izbora:

- Koliko je to verovatno ni u samoj stranci ne znaju, ali se čini da ta mogućnost nije mala. Sigurne su dve stvari: da će SNS temeljno da razmotri tu opciju, kao i će se truditi da ta mogućnost ostane do krajnjih rokova jer im takva vrsta neizvesnosti odgovara.

Reagovanja

Vjerica Radeta, SRS

RADIKALI SU SPREMNI

Naravno da su parlamentarni izbori mogući i da njihovo raspisivanje zavisi od procene vlasti ili, konkretnije, Aleksandra Vučića. Za nas izbori ne bi bili iznenađenje i spremni smo za njih.

Konstantin Samofalov, SDS

JEDNOPARTIJSKI SISTEM

U Srbiji se parlamentarni izbori održavaju svake godine. Vanredni izbori su, naravno, mogući jer za njima posežu uvek kada osete potrebu za učvršćivanjem jednopartijskog sistema SNS.

Sanda Rašković Ivić, NS

BOJIM SE BLOKADE PARLAMENTA

Lako je moguće da SNS raspiše i parlamentarne izbore. Ne bih se začudila da na sednici Skupštine bude insceniran skandal, proglašena blokada parlamenta i da, kao lek za to, budu raspisani izbori.

Kurir / Boban Karović

Foto: Dado Đilas, Dragana Udovičić, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ŠTA JE UBICA ŽENE I DETETA U RAKOVICI, OTKRIO CIMERIMA U CENTRALNOM ZATVORU? Evo koje su bile njegove poslednje reči!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track