HAPSE DIKOVIĆA ZBOG ZLOČINA NA KOSOVU: Otkrivamo plan srbomsrca Vokera! KRIVAC ZA BOMBARDOVANJE OPET PALI VATRU
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

Krivac za bombardovanje Srbije 1999. opet pali vatru

HAPSE DIKOVIĆA ZBOG ZLOČINA NA KOSOVU: Otkrivamo plan srbomsrca Vokera! KRIVAC ZA BOMBARDOVANJE OPET PALI VATRU

Politika -

Osvedočeni kosovski lobista uveliko traži političku i finansijsku pomoć širom sveta kako bi ostvario velikoalbanske ciljeve, ali I novim udarom pokušao da destabilizuje Srbiju

Bivši američki diplomata i šef OEBS na KiM Vilijam Voker, jedan od glavnih krivaca za bombardovanje Srbije 1999. godine, ne odustaje od ideje stvaranja „velike Albanije“, a sada je otišao toliko daleko da je čak zatražio hapšenje načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića za navodne zločine počinjene na Kosovu!

Kako otkriva Kurir, ovaj osvedočeni albanski lobista uveliko traži političku i finansijsku pomoć svetskih moćnika i sponzora kako bi ostvario svoj „pakleni plan“ i novim udarom pokušao da destabilizuje Srbiju.

Albanci ne odustaju

- Albanci ne odustaje od stvaranja „velike Albanije“, koja bi uključila i Kosovo, pa su tako ponovo zatražili pomoć od Vokera. On je njihov prijatelj još od devedesetih, pa se sada rado odazvao pozivu i već je u toku pravljenje detaljne strategije i plana kako krenuti u realizaciju ovog poduhvata. Nameravaju da najpre krenu u medijsku kampanju, pa da onda pređu na direktno ucenjivanje Srbije. Glavni pik im je Diković - otkriva izvor Kurira i dodaje:

- Tražiće njegovo hapšenje zbog, kako oni tvrde, zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999, ali i isporučenje Prištini, gde bi mu se sudilo.

foto: Zorana Jevtić

Takođe, naš sagovornik naglašava da je za Vokerovu „operaciju“ stvaranja „velike Albanije“ planirano da se potroši više miliona dolara.

Ovo, inače, nije prvi put da kosovski Albanci potražuju Dikovića, a poslednji put je o ovoj temi bilo reči početkom prošle godine, kad se ovaj srpski general našao na spisku 57 Srba za kojima je Priština izdala crvene Interpolove poternice zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

Komentarišući ponovni Vokerov angažman u pravljenju „velike Albanije“, predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Kurir da Srbija nikad neće pristati ni na čije ucene, a kamoli na zahteve samoproglašene države Kosovo.

Bez kontrole

- To su budalaštine. Kome Srbija da izruči generala Dikovića?! Nepriznatoj državi? Taj Voker je saučesnik u etničkom čišćenju na Kosovu i neko ko je odgovoran za bombardovanje Srbije. On bi i dalje da nam nanosi štetu, ali neće moći! Diković je častan oficir i mnogima je trn u oku zato što je sa svojom jedinicom zadao udarac najekstremnijem krilu terorističke OVK, takozvanim crnokošuljašima - navodi Drecun.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, tvrdi da Voker radi po principu džuboksa - ko ubaci novac, dobija pesmu po želji.

- Činjenica da kosovski Albanci angažuju ljude iz naftalina da im pomažu u realizaciji ciljeva govori da ne stoje dobro na međunarodnom planu i da i ozbiljni ljudi iz sveta shvataju da se, kad je Kosovo u pitanju, radi o teritoriji koja je bez kontrole, a ne o državi sa utemeljenim pravilima i poštovanjem zakona. Svi shvataju i da takva tvorevina predstavlja bure baruta ne samo za region nego i za Evropu - kaže Dragaš i zaključuje da Vokerove reči više nemaju veliku težinu kao nekad.

Diković nije odgovarao na naše poruke.

foto: EPA

Montirani izveštaj o Račku

ZLIKOVAC NAS KOŠTAO BOMBI

Srbija je 1999. bombardovana posle „slučaja Račak“, gde su pronađena tela 45 Albanaca, a za čije ubistvo je OEBS, koji je vodio Voker, optužio srpske snage bezbednosti. Srbija je, međutim, tvrdila da su u Račku poginuli albanski teroristi, ali je na Zapadu taj događaj okvalifikovan kao zločin nad civilima, što je uticalo na donošenje odluke NATO o bombardovanju. Nekoliko godina kasnije je finska forenzičarka Helena Ranta priznala da joj je Voker „diktirao“ kako da sastavi izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u Račku. Pojedini srpski političari su tvrdili i da su tela mrtvih Albanaca dovezena u Račak sa strane.

ČINJENICE

Voker 1998. imenovan za šefa kosovske misije OEBS

Vlada SRJ 18. januara 1999. donela odluku o proglašenju Vokera „personom non grata“

nedelju dana kasnije, na zahtev EU i na intervenciju predsednika i premijera Rusije, vlada SRJ zamrzla tu odluku

Vokera 24. novembra 2008. albanski predsednik Bamir Topi imenovao za počasnog građanina Albanije

na 10-godišnjicu „slučaja Račak“ 2009. kosovski premijer i predsednik Hašim Tači i Fatmir Sejdiju odlikovali ga Zlatnom medaljom za usluge čovečanstvu

januara 2012. učestvovao na protestu Samoopredeljenja kojim su blokirani administrativni prelazi ka Srbiji

marta 2017. prisustvovao protestu u Prištini zbog privođenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj, po poternici iz Srbije

otvoreno se protivio osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Vučić

NEMOJ VIŠE DA NAM PRETIŠ!

Voker je još maja 2017. izjavio da ima projekat za „ujedinjenje Albanaca u Albaniji, na Kosovu, ali i u dijaspori“, što je izazvalo burne reakcije.

- Na stranu što je sarađivao sa Albanijom, na stranu što ga je angažovala američka obaveštajna agencija. Je li moguće da se ti, čoveče, koji si nam govorio da si neutralan i objektivan, danas zalažeš za „veliku Albaniju“? Još kažeš da imaš rešenje! Da li nam to opet pretiš? Nemoj više da nam pretiš! - rekao je Aleksandar Vučić, koji je tada bio na mestu premijera.

Ekipa Kurira - Foto: Zorana Jevtić; Marina Lopičić; Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track