POSLANICI BI IZMENE POSLOVNIKA I UKIDANJE KAZNI: Traže da psuju al’ da ih ne lupe po džepu!
Foto: Zorana Jevtić

Sramota

POSLANICI BI IZMENE POSLOVNIKA I UKIDANJE KAZNI: Traže da psuju al’ da ih ne lupe po džepu!

Politika -

Sve su glasniji zahtevi parlamentaraca da se promene pravila i da im se više ne skida od plate zbog tuča, svađa i vulgarnosti. Dosad su za to platili skoro milion dinara

Opozicija je sve glasnija u zahtevima da se ukine novčano kažnjavanje poslanika. Od početka rada ovog saziva parlamenta, onoliko koliko su pljuštale psovke i uvrede, toliko su pljuštale i globe, pa je iz džepova poslanika - velikom većinom opozicionih - izbijeno skoro milion dinara!

foto: Dragana Udovičić

Najčešće i najviše kažnjavani poslanici tvrde da se predsednica Skupštine Maja Gojković, ali i potpredsednici koji je odmenjuju u predsedavanju, bukvalno frljaju kaznama u nameri da ućutkaju kritiku vlasti. S druge strane, iz vladajuće većine poručuju da su spremni da razgovaraju o izmenama Poslovnika, ali da opozicija ne treba da traži alibi za svoj loš nastup.

foto: Stefan Jokić

Rekorderi

Poslanik DS Radoslav Milojičić u vrhu je liste po izrečenim kaznama. On za Kurir naglašava da problem nije Poslovnik, već njegovo nepoštovanje.

- Novčane kazne su potpuno neadekvatne i neće nam sigurno zapušiti usta. Kazne se izriču isključivo na osnovu toga kako se ćefne Maji Gojković. Nisam za kažnjavanje poslanika, jer nismo deca u školi, već odgovorni ljudi - ocenjuje on. Na opasku da su važeći poslovnik usvojile upravo njegove demokrate, Milojičić napominje da niko od aktuelnog rukovodstva nije u tome učestvovao.

Protiv kažnjavanja je i poslanica SRS Vjerica Radeta, koja smatra da svaki poslanik mora da bude spreman i da primi i da uputi oštru i neprimerenu reč.

- SRS nije za psovke, ali jeste za oštriji raspravu, koja ne treba da za posledicu ima novčano kažnjavanje. Naravno da to nije traženje alibija za nekažnjeno upotrebljavanje psovki i uvreda, kako to sad vlast želi da predstavi. Mi smo za slobodu govora u Skupštini. Potreban nam je sasvim novi poslovnik jer je ovaj krajnje nedemokratski, na šta smo upozoravali kad su ga demokrate usvajale - rekla nam je Radeta.

foto: Zorana Jevtić

Kazni za „verbalni delikt“ naplaćao se ove godine i poslanik Dveri Boško Obradović. On poručuje da birači treba da kažnjavaju na izborima.

- I ovako loš postojeći poslovnik bio bi bolji kad bi se poštovao. Naravno da ga treba menjati i da kazne treba ukinuti. Narod treba da nagrađuje ili kažnjava na izborima, a ne da predsedavajući tako guši glas opozicije u Skupštini - objašnjava Obradović za Kurir.

Vlast opravdava

Jedan od zagovornika kazni je potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković (SDPS), koga je opozicija često kritikovala zbog olakog posezanja za sankcijama.

- Tvrdim da su dosadašnje kazne u 99 odsto slučajeva izrečene opravdano zbog neprikladnog ponašanja, psovanja i vređanja, a ne zbog iznesenog mišljenja. Neka varijanta kažnjavanja nepriličnog ponašanja mora da ostane. Poslanik ne može nekažnjeno da uvredi građane, državu ili neke simbole. Određeni okvir ponašanja mora da postoji - naglašava Marinković za Kurir.

Neke koristi i od njih

OPOZICIONARI NAJVEĆI HUMANITARCI

Novac od kazni ide u skupštinski Fond solidarnosti, pa tako ispada da su ubedljivo najveći humanitarci predstavnici opozicije, pre svih poslanici DJB, DS i Dveri. Administrativni odbor je na samom kraju 2017. odlučio da 402.956 dinara iz ovog fonda podjednako podele Fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji i Eparhija raško-prizrenska, odnosno manastir Gračanica, kao pomoć narodnim kuhinjama.

Ivana Kljajić - Foto: Zorana Jevtić; Stefan Jokić; Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja