PROSLAVA DANA RS: Dodik kiti Tomu Nikolića ordenom
Foto: Beta

PROSLAVA

PROSLAVA DANA RS: Dodik kiti Tomu Nikolića ordenom

Politika -

Predsednik Srpske odlikovaće bivšeg predsednika Srbije za izuzetan doprinos u afirmaciji i posleratnom razvoju RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će tokom ceremonije obeležavanja Dana RS, koja je ponovo podigla prašinu u tamošnjoj javnosti, odlikovati Tomislava Nikolića, bivšeg predsednika Srbije.

Tako će i Nikolić, koji je tokom mandata uručio 1.210 odlikovanja, biti „nagrađen“. Biće mu dodeljen Orden RS na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, RS i drugih država, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i posleratnom razvoju RS.

Dodik je izjavio da je jedna od ambasadorki u BiH uputila pismo u kojem navodi da RS treba da odustane od obeležavanja 9. januara kao Dana RS, što je, po njegovoj oceni, neprihvatljivo.

- To bi isto bilo kada bih ja napisao u njenoj zemlji da oni treba da odustanu od obeležavanja svog dana - rekao je Dodik, tvrdeći da nije u pitanju ambasadorka SAD u BiH, ali ne želeći da precizira o kome je reč.

On je ocenio i da je Ustavni sud BiH, koji je ranije osporio kao neustavan 9. januar kao Dan RS, politički sud koji je odluke doneo preglasavanjem i zloupotrebom.

- RS je svojim zakonom i sprovedenim referendumom pokazala šta je volja srpskog naroda. Samo naivni su mogli da veruju da će volja jednog naroda kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem RS moći da se poništi jednom administrativnom merom - poručio je Dodik.

Za razliku od Nikolića, koji u Banjaluku ide u svojstvu predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, obeležavanju Dana Republike Srpske neće prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ni premijerka Ana Brnabić. Odlučeno je da u ime Vlade Srbije u Banjaluku ide potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Dan RS je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Kurir / B. B.

Foto: Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BANJALUKO, BOG TE VIDEO: Pesmom Pukni zoro proslavili Dan Republike Srpske!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track