UOČI BEOGRADSKIH IZBORA: Imenovani članovi Gradske izborne komisije
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

sednica

UOČI BEOGRADSKIH IZBORA: Imenovani članovi Gradske izborne komisije

Politika -

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas rešenje o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Gradske izborne komisije (GIK).

Kako je rekao predsednik Supštine grada Nikola Nikodijević, bilo je neophodno da se u skladu sa zakonom prilagodi broj i sastav Gradske izborne komisije, s obzirom da se bliži rok za raspisivanje gradskih izbora.

Zakon obavezuje da stalni sastav GIK-a oslikava sastav odborničkih grupa u Skupštini grada.

"Situacija koju smo imali na početku mandata 2014. godine nije ista kao sada, na kraju mandata, s obzirom da smo dobili jednu novu odborničku grupu - Za naš grad, pa i ta grupa ima pravo da predloži svog člana i zamenika člana u stalnom sastavu", objasnio je Nikodijević.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Da bi se ispoštovale zakonske norme i sve odborničke grupe bile zastupljenje u GIK-u, danas je rešenjem imenovan nov sastav Komsije.

"Matematika je jasna, kada je u pitanju sastav Komisije. Najveća stranka ne može imati više od 50 odsto članova, tako je definisano zakonom. Ostale odborničke grupe dele drugih 50 odsto članova Komisije", rekao je Nikodijević.

On je podvukao da su se sve odborničke grupe složile sa sastavom Gradske izborne komisije.

"Sada smo spremni i možemo čekati datum raspisivanja izbora", rekao je Nikodijević.

Gradska izborna komisija ima 16 članova i 16 zamenika članova, odnosno predsednika i zamenika predsednika (koji su i članovi, odnosno zamenik člana) i još 15 članova i 15 zamenika članova.

Za predsednika GIK-a imenovan je dosadašnji predsednik Zoran Lukić, na predlog odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo", a za njegovog zamenika Nataša Đukić, na predlog iste odborničke grupe.

Na predlog odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo" imenovani su članovi Marko Radaković, Jana Ljubičić, Miloše Dejanović, Gavrilo Kovačević, Milan Nenadović, Srđan Smiljanić i Marina Šuković, kao i njihovi zamenici.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na predlog odborničke grupe Demokratska stranka imenovani su Dušan Dinčić, Aleksandra Gojković i Irena Ljubomirović Ivanković, kao i njihovi zamenici.

Ispred odborničke grupe SPS-JS imenovani su članovi Srđan Zoraja i Boško Vojvodić i njihovi zamenici.

Član GIK-a na predlog odboričke grupe PUPS-a je Grozdana Banac, na predlog Samostalnog DS S-a Vukica Lončar, a na predlog odborničke grupe "Za naš grad" Marija Leković.

Imenovani su i zamenici članova na predlog tih odborničkih grupa.

Sekretar GIK-a je Sandra Pantelić, a za njenog zamenika imenovan je Milan Brkljač.

Izbor članova Gradske izborne komisije bila je jedina tačka današnje sednice Skupštine grada, a po kratkom postupku razrešen je i imenovan novi v.d. direktora Doma zdravlja u Barajevu.

Odbornici o Savamali i Đilasu

Posle usvajanja Predloga rešenja o razrešenju i imenovanju GIK-a, odbornik SNS-a Nebojša Bakarec pitao je da li su tačni medijski navodi da su bivši gradonačelnik Dragan Đilas i grad Beograd, u julu 2012, dobili nagrade za najbolji grad i najboljeg menadžera, koje su plaćene iz gradskog budžeta.

Bakarec je takođe pitao da li je Beograd jednu nagradu platio 9.300 funti, navodeći da su o tome pisali mediji, kao i da bi gradjani voleli da znaju istinu.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović ponovo je pitao da li je Aleksandar Vučić naložio rušenje u Savamali i da li je još neko iz gradske uprave učestvovao u tome.

"Voleo bih da u budućnosti dobijem zvaničan odgovor i od Skupštine Beograda", dodao je on.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević poručio je Božoviću da mu želi sve najbolje u 2018. godini i da bi rado sa sednice udaljio i Bakareca i Božovića.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: DA LI CELOJ BOLNICI PRETI NEKONTROLISANA ZARAZA MALIM BOGINJAMA???

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track