ISTORIJSKA POSETA! JAPANSKI PREMIJER U SRBIJI POSLE TRI DECENIJE: Vučić sa Abeom o unapređenju saradnje
Foto: EPA, Marina Lopičić

ČAST

ISTORIJSKA POSETA! JAPANSKI PREMIJER U SRBIJI POSLE TRI DECENIJE: Vučić sa Abeom o unapređenju saradnje

Politika -

Srbija je jedina zemlja koja nije članica EU, a koju posećuje Abe sa delegacijom japanskih privrednika

Premijer Japana Šinzo Abe stiže danas u dvodnevnu posetu Srbiji sa delegacijom japanskih privrednika, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Abe je prvi japanski premijer koji dolazi u Beograd od 1987, kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio SFRJ. Uz to, Srbija je jedina zemalja koja nije članica EU, a koju u sklopu svoje petodnevne evropske turneje posećuje Abe, i to s delegacijom japanskih privrednika u cilju jačanja ekonomske saradnje dve države.

Uticaj

Srbija je zainteresovana za japanske investicije u oblasti automobilske, hemijske, farmaceutske i IT industrije, kao i ulaganja u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i turizma.

- Poseta je od izuzetnog značaja. Japan je članica G7, treća svetska ekonomska sila, a u međunarodnim odnosima se posmatra kao država koja ima veliki uticaj - ocenila je predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić tvrdi da je reč o istorijskoj poseti, koja će biti odskočna daska za dalje odnose:

- Srbija se pokazala kao stabilna i isplatili su se napori naše politike na privlačenju stranih investicija. Pomogle su i japanske kompanije, koje su dosta uložile u Srbiju i dale pozitivne signale da s ulaganjem nastave i druge kompanije iz Japana.

Veliki donatori

Srbija i Japan, inače, obeležavaju 136 godina od uspostavljanja odnosa. Iako u poslednje tri decenije nije bilo bilateralnih poseta na nivou šefova država ili vlada, Japan je među najvećim donatorima Srbiji od oko 500 miliona evra od 2001. B. Bojić

Brojni sastanci

VIŠE OD 40 SRPSKIH I JAPANSKIH PRIVREDNIKA

Tokom posete biće održan i poslovni sastanak kome bi, prema najavama iz Privredne komore Srbije, trebalo da prisustvuju predstavnici 23 domaće i 16 kompanija iz Japana iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i IT tehnologija. Iako je japansko tržište zahtevno i probirljivo, postoji mogućnost da se robna razmena dve zemlje poveća izvozom cigareta, aditiva za prehrambenu industriju, smrznutog voća, povrća i meda.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVAKO JAPANCI POKAZUJU PRIJATELJSTVO: Evo zašto ih Srbi vole, iako su na dalekom Istoku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track