JAPANSKI PREMIJER U BEOGRADU: Srbija je ključna za stabilnost regiona
Foto: Zorana Jevtić

očekuje se dalji razvoj odnosa na svim poljima

JAPANSKI PREMIJER U BEOGRADU: Srbija je ključna za stabilnost regiona

Politika -

BEOGRAD - Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da mu je izuzetno drago što se kao premijer nalazi u prvoj poseti Srbiji koja je, kako je ocenio, ključna za stabilnost regiona, te primetio da srpski predsednik dobro poznaje Japan.

"Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope već i cele međunarodne zajednice. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom", rekao je Abe.

Od ove posete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama, a pomenuo je i ono što nas je povezalo u prošlosti.

"U Prvom svetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine", rekao je Abe, te naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Japana, što je Srbija prva ukinula.

Japanski premijer je rekao i da će tokom posete biti razmatrana različita pitanja, a govorio je i o opasnosti od Severne Koreje, koja lansira balističke rakete i može time predstavljati veliku opasnost i za Beograd.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Japana Abea Vučić je rekao da Srbija ima dobru saradnju sa japanskim ambasadorima, kao i da je reagovala u Generalnoj skupštini UN prošle godine nakon što su balističke rakete Sevrne Koreje preletele severni deo japanskog ostrva Hokaido.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVAKO JAPANCI POKAZUJU PRIJATELJSTVO: Evo zašto ih Srbi vole, iako su na dalekom Istoku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja