(KURIR TV) SNAŽENJE PRIJATELJSTVA i SARADNJE! VUČIĆ SA ABEOM: Srbija najbolje mesto u Evropi za japanske privrednike
Foto: Zorana Jevtić

posle 31 godinu u beogradu

(KURIR TV) SNAŽENJE PRIJATELJSTVA i SARADNJE! VUČIĆ SA ABEOM: Srbija najbolje mesto u Evropi za japanske privrednike

Politika -

BEOGRAD - Japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas doputovao u Beograd, prvi je visoki zvaničnik te zemlje koji je posetio Srbiju od 1987. godine, a japansku delegaciju na beogradskom aerodromu dočekali premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Nakon zvaničnih razgovora delegacija u Palati "Srbija", održani su i razgovori s privrednicima, nakon čega su se predsednik Srbije i japanski premijer obratili srpskoj javnosti.

Predsednik Vučić rekao je da mu je velika čast što je ugostio japansku delegaciju i premijera Abea koji je prvi posle 31 godinu došao u Srbiju.

"Ovo smatram istorijskom posetom, prekretnicom i od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa između dve zemlje. Razgovori su bili otvoreni, konstruktivni i prijateljski. Razgovarali smo o svim ključnim političkim pitanjima, pre svega na globalnoj sceni, ali još više o pitanjima naših međusobnih odnosa, gde očekujemo unapređenje pre svega na ekonomskom planu", rekao je Vučić.

foto: Kurir

Predsednik je rekao da je Abeu ponovio stavove Srbije, koje je izneo i u UN, a koji se odnose na potrebu neugrožavanja Japana nukleranim oružjem i izrazio uverenje Srbije da će se svi sporovi u tom smislu mirno rešavati u skladu s međunarodnim propisima.

foto: Zorana Jevtić

On je dodao da je japanskog premijera upoznao sa odnosima sa Prištinom i regionom. Vučić je zahvalio Japanu na pomoći koju su pružili Srbiji tokom poplava 2014. godine.

"Naša trgovinska saradnja je mala, ali otvara mogućnosti da se proširi", rekao je Vučić i dodao da je saradnja Srbije i Japana u poslednjih nekoliko godina veoma napredovala.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije dodao da je razgovarao sa predstavnicima 16 veoma značajnih japanskih kompanija i tom prilikom se zahvalio i srpskim privrednicima koji su danas pred japanskom delegacijom predstavili dobro svoje kompanije.

foto: Kurir

"Smatram da je Srbija najbolje mesto u ovom delu Evrope gde bi japanski privrednici mogli značajno da uvećaju profit, to bi mogao biti njihov motiv, a naš je da smanjimo nezaposlenost", rekao je Vučić i dodao:

"Samo u poslednjih nekoliko meseci postigli smo dogovore za projekat osumporavanja u Tentu, za Vinču je na tenderu pobedio konzorcijum Japanske i Francuske firme, otvorili smo fabriku Šapcu".

foto: Kurir

"Želimo da budemo deo Abenomiksa, kako se to u svetu popularno kaže. U Srbiji ćete imati odanog i lojalnog partnera", istakao je Vučić i ohrabrio naše privrednika da sarađuju sa kolegama iz Japana.

Premijer Abe je istakao da mu je izezetno drago što je u Srbiji i što je imao značajne razgovore sa predsednikom Vučićem koji dobro poznaje istoriju Japana.

"Srbija je ključna država za stabilnost Balkana. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom vrlo važni. Japanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom", rekao je japanski premijer.

Od ove posete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama, a pomenuo je i ono što nas je povezalo u prošlosti.

"U Prvom svetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine ", rekao je Abe i naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Japana, što je Srbija prva ukinula.

foto: Zorana Jevtić

On je dodao da će Japan pomoći u daljim reformama Srbije, kao njenom evropskom putu.

"Odnosi između Japana i Srbije imaju potencijala za dalji razvoj", rekao je Abe dodavši da postoji prostor za produbljivanje ekonomske saradnje, kao i da očekuje pozitivne i konkretne rezulatate posete.

Zajedno sa njim u Srbiju je stigla i brojna delegacija japanskih privrednika koja će tokom ove dvodnevne posete razgovarati sa srpskim kolegama o proširenju dosadašnje saradnje. Abe se u sklopu posete sastaje sa najvišim zvaničnicima Srbije, među kojima su prvi bili predsednik Vučić i premijerka Brnabić.

foto: Kurir

Vučić je poželeo dobrodošlicu japanskoj delegaciji u Beograd i pomenuo da poseta ima istorijski značaj jer dolaze posle 31 godinu.

"Svi svetski lideri su dolazili u Srbiju, a nikad ovoliku gužvu i ovoliko ljudi nisam video. Nije zbog mene, nego zbog vas", rekao je predsednik.

(Kurir.rs/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track