DA SE NE LAŽEMO O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA Rašković Ivić: Zakazale službe bezbednosti
Foto: Kurir

DA SE NE LAŽEMO O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA Rašković Ivić: Zakazale službe bezbednosti

Politika -

Sanda Rašković Ivić, potpredsenica Narodne stranke i Borko Stefanović, lider Levice Srbije gosti su emisije “Da se ne lažemo”, posvećenoj ubistvu Olivera Ivanovića, koja je emitovana večeras u 21 sat na kurir.rs, fb stranici Kurira i našem YouTube kanalu.

- Bio je poslednja nada da je moguće stvoiti dogovor na Kosovu i Metohiji, bez sukoba, rata, mržnje, jednoumlja. Sada je ogroman strah i neizvesnost među Srbima na KiM, sada ljudi misle da je situacija mnogo gora, rekao je Stefanović.

foto: Kurir

Stefanović kaže da je Oliver Ivanović bio poslednja nada da je moguć dogovor i suživot na Kosovu i Metohiji.

- Sada imamo ogroman strah i neizvesnost među Srbima na Kosovu i Metohiji, koji inače žive u strahu i neizvesnosti. Sada je situacija trideset puta gora, rekao je Stefanović.

- Najveći nedostatak bezbednosti je tamo gde žive Srbi na KiM. Ne mislim da je dobro da se danas ulazi na politički teren, i jako mi je žao što je predsednik države iskoristio obraćanje građanima u stranačke svrhe, rekao je Stefanović.

- Vučić je rekao da je ubistvo Ivanovića teroristički akt. Videla sam kod njega veliku nervozu, kao da on ima nešto što ne želi da podeli sa nama. Trebao je da do kraja podeli sa nama sve što zna. Ono što je činjenica je da se Ivanović i na tviteru se često žalio na pretnje koje dobija, rekla je Sanda Rašković Ivić.

foto: Kurir

- Moj otac je govorio "Prvo ti ubiju magarca, onda zapale kuću pa onda dođu i ubiju tebe". Ja ne znam ko je ovo učinio, ali visokopofesionalno ubistvo je rukopis koji se poznaje.

Rašković Ivić smatra da su u ovom slučaju zakazale službe bezbednosti.

“Oliver Ivanović je na tviteru upozoravao da mu je bezbednost ugrožena”, kaže potpredsednica Narodne stranke.

Ubistvo je neuspeh službi bezbednosti, rekla je Rašković Ivić i podsetila na medijsko blaćenje Ivanovića, na koje niko nije reagovao.

foto: Kurir

-Ovakva tragedija se nije desila na našoj političkoj sceni od ubistva Zorana Đinđića. Politička atmosfera na severu Kosova je gora nego ranije. Podsetiću da su na dva meseca bacili kamenje na nas kad smo pili kafu u Mitrovici. Ivanoviću su zapalili automobil, tamo vlada bezakonje. Danas je Vučić isto obigravao oko toga, da li je ubistvo izvršila srpska ili albanska ruka nijevažno, već je važno da se taj zločinac privede pravdi. Kako će sada naše službe da sarađuju kad nemaju pristup tamo, na koji način će Mogerini i Euleks da opravdaju svoje plate i kako će da nateraju vlasti Prištini da sarađuju, rekao je Stefanović.

-Atmosfera na severu Kosova je uzavrela, jer je ova vlast od 2012. u potpunosti iselila Srbiju sa KiM. Imala sam primedbe na pregovore Stefanovića sa Editom Tahiri, a sada vidim koji je korak ka predaji Kosova bio Briselski sporazum, rekla je Rašković ivić.

- Ivanović nije bio protivnik Briselskog sporazuma na način koji sam to bila ja. On se zalagao za princip "ništa nije gotovo dok sve nije gotovo". Ali, naša vlast je sve što je dogovarala ispunila, i ovom trenutku tamo nema srpskih sudova, policije, kaže Rašković Ivić.

- Još jedan paradoks je da nema tog Euleksa, kakav god bio,mi danas ne bismo imali ništa između Srba i Albanaca, Vučić bi morao da direktno zove tužioca i da ga moli, ili svog partnera Ramuša Haradinaja, kaže Stefanović.

- MIlsim da je ovo stravičan čin za sve nas, i Ivanović je u svim situacijama znao da bude čovek. i on je to pokazao. Drugi srpski političari koji danas vode Srbe na Kosovu isključivo slušau režim. To s samo ucene i pritisak, i onda imate grupe koje kontrolišu sever Kosova, ne verujem da bilo ko od takvih pali automobile ili razbijaju glave bez razloga, kaže Stefanović.

- Olive je znako kako s kim da razgovara, a nikada nije gubio spontanost i prisnost, rekla je Rašković Ivić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track