TUGA DO NEBA! NAJMLAĐI SIN (7) OLIVERA IVANOVIĆA: Mama, jesu li mi to tatu ponovo odveli ili je samo bolestan?
Foto: Privatna Arhiva

Mali Bogdan još ne zna strašne vesti

TUGA DO NEBA! NAJMLAĐI SIN (7) OLIVERA IVANOVIĆA: Mama, jesu li mi to tatu ponovo odveli ili je samo bolestan?

Politika -

Bogdan sluti da nešto nije u redu, ali tek treba da mu kažem da mu oca više nema, priča kroz suze Ivanovićeva supruga Milena Popović Ivanović

Mali Bogdan (7), najmlađi sin i mezimče Olivera Ivanovića, uporno pita za tatu i sluti da nešto nije u redu sa njegovim najvećim junakom u životu. I on je zajedno sa majkom Milenom, braćom Nikolom, Žarkom i Jankom juče krenuo put Beograda, gde će Oliver Ivanović danas biti sahranjen.

- Mali Bogdan još ne zna celu priču. Evo, putuje sa nama za Beograd na tatinu sahranu, a još ne zna sve. Sluti da nešto nije u redu, ali moram da smognem snage da mu kažem da tate više nema - ispričala nam je Bogdanova majka Milena Popović Ivanović.

Ona priznaje i da se žestoko dvoumi da li će Bogdana povesti na sahranu.

Mnogo boli

- Nisam još prelomila. Sešću i razgovarati sa Bogdanom jer on oseća, sluti da se nešto desilo - kaže Milena.

Bogdanov stric Miroslav Ivanović strepi od suočavanja dečaka sa surovom istinom.

- Sluti mali Bogdan da se nešto strašno dešava. Pa bio je i u bolnici kada nas je sve zadesila strašna vest da se Oliver nije iščupao od smrti. Sluti i sluti, ali smo mu rekli da je tata samo bolestan. Verujte, tražimo pravi trenutak da mu bez ove gužve, u najužem porodičnom krugu, objasnimo kako njegovog tate nema. Želimo da ga dovedemo na sahranu, a kako ćemo sve to izdržati, to ćemo videti, jer mnogo je teško, mnogo bolno - rekao nam je brat ubijenog Ivanovića.

Kako su nam ispričali, Oliverov najmlađi sin Bogdan danonoćno pita šta se desilo, bojeći se da su mu tatu ponovo odveli.

Od svog brata Olivera oprostila se i Nataša Ivanović Ilić emotivnom porukom.

foto: EPA

SESTRA NATAŠA: Nisu bile doviljne molbe, ni suze, ni ubeđivanja...

Izgubili junaka

- Nisu bile dovoljne molbe, ni suze, ni ubeđivanja... Ništa nije bio dovoljan argument. „Pa vi biste se iz porodice stideli mene ako bih se povukao!“ Ne, oči moje! Ponosni smo što smo te takvog imali. Zna li Srbija kakvog je junaka izgubila? - napisala je Nataša na svom Tviter profilu.

Nikola Ivanović (34), najstariji sin Olivera Ivanovića, kaže da je njega i braću Žarka (33) i Janka (23) vest o ubistvu oca zatekla u Beogradu, gde godinama žive.

- Kako može da se podnese vest o ubistvu roditelja...? On se nikad nije žalio, govorio o eventualnoj ugroženosti. U šoku sam... - kaže Nikola.

foto: Fonet

Brat Miroslav Ivanović

NUDILI MU OBEZBEĐENJE I ORUŽJE, ALI HTEO JE DA ŽIVI SLOBODNO

Miroslav Ivanović ispričao je da su njegovom pokojnom bratu Oliveru nudili i obezbeđenje i oružje, ali da on to nije hteo da prihvati.

- Oliver je ceo život bio takav, nije ovo jedino zlo i neprijatnost. On je i ranije doživljavao mnogo, ali nikad nikome iz porodice nije prenosio ništa od toga, niti da postoje bilo kakve indicije za ovo što se desilo. Njemu je nuđeno i obezbeđenje i oružje lično, ali nije hteo da prihvati, jednostavno je želeo da živi krajnje slobodno. E sad, da li je očekivao ili nije, to je teško saznati sada. Znam da se maksimalno trudio da porodici ništa o tome ne priča, pokušavajući da nas na taj način zaštiti - rekao je brat ubijenog Ivanovića.

foto: Zoran Šaponjić

ODLUKA... Porodica Ivanović seli se u beograd

MILENA: OLIVER BI NAS UZEO ZA RUKE I ODVEO DALEKO OD MITROVICE

Posle ovog mučkog ubistva porodica Ivanović nema dilemu da treba da ode sa Kosova. Oliverova supruga Milena kaže nam da je sasvim sigurna da bi napuštanje Mitrovice bila i Oliverova odluka.

- Selimo se u Beograd, i to je odmah rešeno. Biće nam blizu, da mu grob obilazimo. Oliver je u Mitrovici doživeo ono najgore što može da se doživi. Sigurna sam da bi i njegova odluka bila da nas uzme sve za ruke i odvede daleko od tog mesta. Toliko lošeg nam se desilo u tom gradu, a sad i ovo najgore, da ta odluka nije mogla da bude drugačija. Ovo ubistvo je, nažalost, odlučilo umesto svih nas - odlučna je Milena Popović Ivanović.

Koliko ju je zabolela strašna vest, napisala je na Tviteru:

„Pucali su u moje srce, moju ljubav, radost. Pucali su u Bogdanovog tatu. Pucali su u sve nas. U slobodu, Srbiju! Mirno spavaj, voljeni moj. Oni koji su ovo uradili sigurno neće!“

Greg Delavi

TEŠKE POSLEDICE ZA PROTIVNIKE SPECIJALNOG SUDA

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi rekao je da će se svi oni koji podržavaju ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine suočiti sa teškim posledicama jer postoje i pojedinci koji moraju da odgovaraju za teške zločine koje su počinili iako su se borili za pravu stvar.

- Pokušaj ukidanja Specijalnog suda predstavlja strašan primer kada se lični interesi stavljaju iznad opšteg dobra i iznad interesa sopstvene države - kazao je Delavi i dodao da su poslanici i političari koji podržavaju ideju ukidanja suda upoznati sa posledicama koje će snositi zbog takvih stavova.

Ivanovićev bratanac

NE ZANIMA NAS KO JE IZVRŠILAC, VEĆ KO JE NARUČIO UBISTVO!

Bratanac Olivera Ivanovića Aleksandar Ivanović izjavio je da porodica teško podnosi tragediju.

- Ovo je užasna, užasna tragedija za sve nas. Svi smo bili jako vezani. Strašno nas zanima istina. Ne ko je izvršilac, to su najčešće mali ljudi, nego ko je naručilac. Pročitajte njegove intervjue u poslednja tri-četiri meseca i sve će vam biti jasno. Osećalo se u vazduhu, pretnje su bile prisutne - rekao je on.

foto: Printscreen

ANALIZA SITUACIJE NA KOSOVU... Nemački mediji o ubistvu Olivera Ivanovića

ALBANSKIM ELITAMA BIO JE TRN U OKU

Ubistvo Olivera Ivanovića tema je nemačkih medija, koji prenose da na Kosovu, usled „hibridne vladavine Beograda, Prištine, međunarodne misije i kriminala, godinama cvetaju mafijaške strukture“.

- Izvesno je da je Ivanović svojim nenašminkanim pristupom kosovskoj realnosti stvorio mnogo neprijatelja. Nacionalističkim albanskim elitama u Prištini Ivanović je bio trn u oku jer je na svoj mahom miran i argumentovan način zastupao prava srpske manjine na Kosovu. Srpskim nacionalistima takođe nije bio po volji jer se rano zalagao da se primi k znanju realnost kosovske nezavisnosti - piše u tekstu pod naslovom „Smrt u bastionu balkanske mafije“ Frankfurter algemajne cajtung.

List navodi da je Ivanović „imao neprijatelje i u međunarodnim nadzornim organima na Kosovu“:

- Nije se uzdržavao od direktne kritike stranaca zbog političkih omaški. Ivanović je bio karatista i mogao je da se odbrani od fizičkih napada, ali nije imao šanse protiv šest metaka koji su u utorak završili u njegovom telu. Za Kosovo, Srbiju i Srbe u Mitrovici bilo bi važno da se ubistvo razjasni. Ali šanse ne stoje dobro. Mitrovica je, sa aspekta pravne države, crna rupa koja je sada progutala novu žrtvu.

Noje cirher cajtung ocenjuje da, „uprkos brojnim Ivanovićevim političkim akrobacijama od rata naovamo, nije bilo nikoga ko bi verodostojno doveo u pitanje Ivanovićev integritet“. Nedeljnik Špigl piše da „mafijaška ubistva spadaju u svakodnevicu balkanskih zemalja, u Beogradu, Prištini i Tirani, baš kao i u Sofiji ili Skoplju, ali da je ubistvo Ivanovića vrlo verovatno politički motivisano“.

NE SMEJU DA MU SAOPŠTE: Mali sin Olivera Ivanovića i dalje ne zna da mu se tata neće vratiti

foto: Kurir

Kurir / I. Kljajić - B. Bojić

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PORODICA OLIVERA IVANOVIĆA NA NOVOM GROBLJU: Telo pokojnog Ivanovića u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track