POMAK U ISTRAZI UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Poslednji vlasnik auta smrti u Srbiji
Foto: Printscreen

Do sada ispitano šest svedoka ubistva

POMAK U ISTRAZI UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Poslednji vlasnik auta smrti u Srbiji

Politika -

Zamenik komandanta policije Kosova za sever Besim Hoti rekao je da još nemaju saznanja koje je nacionalnosti vlasnik. Kobna „astra“ prodavana više puta

Zamenik komandanta policije Kosova za sever Besim Hoti rekao je za prištinske medije da poslednji vlasnik vozila boravi negde u Srbiji, ali da nema informacija koje je nacionalnosti.

- Još se ne zna koje je nacionalnosti poslednji vlasnik vozila. To su informacije koje imaju samo policijski istražitelji. Oni vode istragu po ovlašćenju tužilaca koji su odgovorni za slučaj - kazao je Hoti.

On je kazao da se istraga o ubistvu Ivanovića vodi povećanim intenzitetom i da policija sarađuje s međunarodnim institucijama.

Rasvetljavanje zločina

Inače, kako saznajemo, zapaljeni automobil koji je korišćen u ubistvu Olivera Ivanovića nekoliko puta menjao vlasnike, a njihova identifikacija bi mogla dovesti do rasvetljavanja zločina.

- Znamo da je ovaj automobil prodavan nekoliko puta na auto-pijacama i identitet njegovih vlasnika će morati da dovede do ubice ili ubica. Neki tragovi na mestu zločina su namerno ostavljeni i podmetnuti da bi istraga skrenula u pogrešan smer. Prvi put ga je prodala žena Srbina iz Austrije posle njegove smrti - objašnjava izvor.

Kriminološka analiza Zlatko Nikolić o potpisu ubice

OBUČENI PROFESIONALCI

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava za naš list da koncentrisane rane od metaka na Ivanovićevom telu, koje je utvrdila obdukcija, ukazuju da je reč o profesionalcu, i to vrlo obučenom, ukoliko se utvrdi da je zaista pucano iz vozila u pokretu.

foto: Milovan Milenković

- Međutim, to će pouzdano pokazati tek snimci sa sigurnosnih kamera. Koncentrisane rane ne isključuju mogućnost da je reč o pucanju iz automobila u pokretu ako je pucao profesionalac i odličan strelac. Manja je, naravno, mogućnost takvog pogađanja mete ako se ona gađa u pokretu, ali pitanje je da li je pucač bio u pokretu i da li je uopšte bio u automobilu koji se kretao, jer je ulica bila pusta. Specijalne jedinice vežbaju gađanje iz pokreta i zato ako je ovako pogodio Ivanovića iz automobila u pokretu, možemo sa sigurnošću da kažemo da ubica nije bio neki uličar, već profesionalac iz neke službe, na primer. Svakako visokoobučen i utreniran čovek - objašnjava Nikolić.

Nove informacije

Poslednju informaciju dao je zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević:

- Što se tiče istrage, do danas je ispitano šest svedoka, uzeto je više video-materijala sa sigurnosnih kamera koji se trenutno analizira, pa će javnost sigurno biti blagovremeno obaveštena od policije o napretku u istrazi - rekao je Radojević.

Odbijaju saradnju

NEMA ŽELJE DA SE UBICE PRONAĐU

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da ni UNMIK ni Euleks nemaju ovlašćenja da vlastima Srbije dozvole učešće u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, podsećajući da su za istrage na Kosovu nadležne vlasti Kosova.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je saradnja srpskih institucija poželjna. Haradinaj je, inače, rekao da su srpske vlasti od kosovskih institucija tražile samo razmenu informacija.

foto: Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je potpuno neprihvatljiva reakcija Ramuša Haradinaja i ministra pravde prištinskih institucija kojima se odbija učešće istražnih organa Srbije u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića.

- Ovakva reakcija ključnih prištinskih istitucija jasno ukazuju da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, kao ni da se profesionalno obavi istraga jer bi ona morala da uključi sve istražne organe koji bi mogli da pomognu da se dođe do počinilaca i organizatora ovog krivičnog dela - rekao je Stefanović.

Kako je dodao, očigledna je namera da se pažnja javnosti usmerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spreči otkrivanje pravih motiva za ovo ubistvo, kao i otkrivanje svih onih koji su za to odgovorni.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Printscreen, Profimedia, AP, Milenković Milovan

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV NA LICU MESTA) OVDE je mučki ubijen Oliver Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track