AMERIKA SPREMA KAZNE: Sankcije za Tačija, Haradinaja i Veseljija
Foto: Printscreen

OŠTRO za političare s Kosova

AMERIKA SPREMA KAZNE: Sankcije za Tačija, Haradinaja i Veseljija

Politika -

U ambasadi SAD u Prištini uveliko se razgovara o merama koje će biti preduzete prema kosovskim liderima ukoliko nastave kampanju za ukidanje suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova

Istaknuti kosovski političari i nekadašnji borci Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ne prekidaju kampanju protiv Specijalnog suda za zločine ove terorističke organizacije koja je poznata po zverskim nedelima prema Srbima! Međutim, to bi i te kako moglo da ih košta.

U Ambasadi SAD u Prištini uveliko se, naime, razgovara o merama koje će biti preduzete prema kosovskim liderima ukoliko se nastavi inicijativa za ukidanje pomenutog suda. To je za dnevnik Zeri otkrio američki konzul Brajan Kortevil, koji je ipak izrazio nadu da će lideri Kosova poslušati savete američkog ambasadora na Kosovu Grega Delavija, pošto bi u suprotnom prva mera bilo neizdavanje viza za kosovske lidere.

Delavi je, podsetimo, pre nekoliko dana izjavio da će, ukoliko se nastavi sa inicijativom za ukidanje Specijalnog suda, biti preduzete oštre specifične mere prema poslanicima i političkim liderima koji podržavaju ukidanje tog tela. On nije precizirao kakve će mere biti preduzete, ali je simptomatično to što premijeru Kosova Ramušu Haradinaju nedavno nije odobrena američka viza kako bi učestvovao na svečanosti u Ajovi, pa nije prisustvovao Molitvenom doručku. To je, navodno, učinjeno baš zbog njegovog stava o Specijalnom sudu i sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Inače, juče je Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo da predlog zakona o ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK dostavi vladi Kosova, koja će se o tome izjasniti narednih dana. Taj predlog su potpisala 42 poslanika kosovske skupštine.

Kampanju protiv ovog suda, čije se prve optužnice očekuju sredinom februara, vode najistaknutiji političari Kosova, a reč je uglavnom o borcima nekadašnje OVK, među kojima su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji... Tači je čak nedavno govorio da je sud za zločine OVK „istorijska nepravda prema Kosovu“.

Orhan Dragaš
Orhan Dragašfoto: Dado Đilas

Orhan Dragaš

STRAHUJU OD OPTUŽNICA ZA ZLOČINE

Današnji lideri Kosova imaju interes da opstruiraju rad Specijalnog suda za zločine OVK jer su sigurni da su im najbliži na optužnicama, a moguće i oni sami, ocenjuje Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost:

- Najveća odgovornost za početak rada i funkcionisanje suda u punom kapacitetu leži na SAD i Nemačkoj, kao glavnim sponzorima kosovske nezavisnosti. Nesmetano funkcionisanje tog suda će upravo biti mera snage i uticaja zemalja koje su na sve načine podržavale nezavisnost srpske pokrajine.

Kurir / B. K.

Foto: Printscreen, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track