FRENKIJEVA ODBRANA: Škorpioni nisu bili jedinica SDB Srbije
Foto: EPA

HAG

FRENKIJEVA ODBRANA: Škorpioni nisu bili jedinica SDB Srbije

Politika -

Odbrana na haškom procesu bivšim zvaničnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, dokazivala je danas da Škorpioni nisu bili jedinica te službe.

Stanišić i Simatović optuženi su, pored ostalog, za ubistvo šestorice srebreničkih Muslimana koje su, u julu 1995, u okolini Trnova počinili i snimili pripadnici Škorpiona.

Snimak tog zločina, ranije tokom suđenja, prikazali su tužioci koji tvrde da su Škorpioni bili jedinica SDB Srbije.

Unakrsno ispitujući zaštićenog svedoka optužbe RFJ-144, Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač predočio je dokument po kojem je Škorpione formiralo Ministarstvo odbrane Republike Srpske Krajine (RSK), po nalogu predsednika RSK Gorana Hadžića.

Zadatak Škorpiona bio je da obezbeđuju naftna polja u Đeletovcima u Istočnoj Slavoniji.

Svedok je to potvrdio, kao i da je za Škorpione bio zadužen Milan Milanović zvani Mrgud, tadašnji zamenik ministra odbrane RSK.

RFJ-144 ranije je izjavio da je naftna polja u Đeletovcima 1994. obišao tadašnji šef SDB Srbije Stanišić, kao i da je Milanović bio povezan sa tom službom.

Na sugestiju Simatovićevog advokata, svedok je danas potvrdio da su Škorpioni bili u sastavu vojske RSK, kao i formacija Željka Ražnatovića Arkana, koja je, po optužnici, delovala u sastavu SDB Srbije.

Svedok je Milanovića optužio da je stekao "izuzetno bogatstvo" švercom nafte, cigareta i drveta iz Istočne Slavonije, pri čemu je "lagao" da to radi "za potrebe Službe".

Oko šverca iz Istočne Slavonije sukobljavali su se, po rečima svedoka, Hadžić i Ražnatović-Arkan, a izveštaje o tome primao je Stanišić.

foto: AP

Odgovarajući na pitanja branilaca Stanišića i Simatovića, RFJ-144 potvrdio je da su crvene beretke u RSK nosile različite jedinice, uključujući vojnu policiju, lokalnu teritorijalnu odbranu i jedinicu ministarstva pravde RSK.

"I ja sam nosio crvenu beretku, a imam i jednu crnu", rekao je svedok.

Po optužnici, Crvene beretke bile su jedinica SDB Srbije, koja je, pod kontrolom Stanišića i Simatovića, počinila mnoge zločine širom Hrvatske i BiH.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u utorak, 30. januara, iskazom sledećeg svedoka optužbe.

Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovodjenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu tog poduhvata, po optužnicu, bio je predsednik Srbije Slobodan Mlošević.

Posle prvog sudjenja, koje je, nakon jednog neuspelog pokušaja, počelo 2009,. prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobadjajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen pred sudskim Mehanizmom, pravnim naslednikom Tribunala.

Proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je u kojem će sudije utvrdjivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osudjen za ta zlodela.

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: OSMI DAN OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Otkrivamo šta je prethodilo likvidaciji!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track