OLIVERA IVANOVIĆA UBILA DVOJICA?! U autu smrti čekao još najmanje jedan muškarac
Foto: Dragana Udovičić

Novi detalji Istraga o atentatu na političkog lidera sa kosova

OLIVERA IVANOVIĆA UBILA DVOJICA?! U autu smrti čekao još najmanje jedan muškarac

Politika -

Saznajemo: Ubica imao najmanje još jednog pomagača u autu. Pregledani snimci sa oko 20 kamera iz severne Kosovske Mitrovice, ali nijedna nije bila okrenuta ka južnom, albanskom delu

U likvidaciji Olivera Ivanovića, jednog od lidera kosovskih Srba, učestvovale su najmanje dve osobe, saznaje Kurir od izvora bliskih istrazi. Snimci sa oko 20 kamera u severnom delu Kosovske Mitrovice „skinuti“ su, ali umesto kod tužioca u Kosovskoj Mitrovici, kako saznajemo, još uvek se nalaze u Prištini.

foto: Zorana Jevtić

Izvor Kurira navodi i da je simptomatično da nijedna od pomenutih kamera nije bila okrenuta ka jugu Kosovske Mitrovice, kao i da iz južnog dela opštine, koji kontrolišu Albanci, još nisu prosleđeni snimci sigurnosnih kamera.

foto: Printscreen

- Izvesno je da su u „opel astri“ koja je posle Ivanovićevog ubistva zapaljena bile najmanje dve osobe - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- Pregledani su snimci sa oko 20 kamera iz severnog dela Kosovske Mitrovice, materijal je „skinut“, ali nijedna od tih kamera nije bila okrenuta ka južnom delu Kosovske Mitrovice. Sve su snimale isključivo sever opštine. Snimci s kamera iz južnog dela Kosovske Mitrovice još nisu stigli do nadležnih organa. Inače, sav materijal je još uvek u Prištini. Tužilac iz Kosovske Mitrovice nije još dobio te snimke, ali ni izveštaj sa obdukcije.

Ubice su se, navodi još, kretale po Kosovskoj Mitrovici samo jednosmernim ulicama.

foto: Milenković Milovan

NIKOLIĆ: Jedan (ubica) ne bi mogao da razmišlja i o ubistvu i o paljenju automobila i o logistici

I kriminolog Zlatko Nikolić potvrđuje tezu da jedna osoba nije mogla da izvede ovaj zločin. Kako kaže, potrebno je najmanje dvoje, a verovatno i troje za izvršavanje ovakvih likvidacija.

- Jedan ne bi mogao da razmišlja i o ubistvu i o paljenju automobila i o logistici. Paljenje automobila je samo fingiranje, zamajavanje istrage da se unište eventualni tragovi - kaže Nikolić i dodaje da je u početku i njemu delovalo kao da je likvidacija delo kriminalnog podzemlja.

- Hteli su da insceniraju da je to kriminalni obračun. Međutim, pokazalo se da se radi o dobro logistički potkrepljenom ubistvu, sa određenim namerama. Ubica se, zbog načina kako su grupisani pogoci u telo žrtve, odao. To isključivo mogu da izvedu utrenirani specijalci, bilo policijski ili vojni - kaže Nikolić.

Ovaj kriminolog ističe da kriminalac to ne može da izvede jer „niti ima vremena za takvo vežbanje, niti ga to interesuje“.

- To rade službena lica. Moje mišljenje je da je on istog dana odvezen s Kosova - kaže Nikolić.

Kurir je već objavio da je ubica Ivanovića danima pratio i da je najmanje nedelju dana kružio oko prostorija Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda. Prema prvim informacijama, u Ivanovića je pucao muškarac omanjeg rasta, u zimskoj jakni s kapuljačom na glavi.

foto: Fonet

HOTI: Sprovodi se intenzivna istraga, ali u ovom trenutku nema osumnjičenih

Besim Hoti, zamenik komandanta Kosovske policije u Severnoj Mitrovici, kazao je juče da se u slučaju ubistva Ivanovića sprovoditi intenzivna istraga, ali da u ovom trenutku nema osumnjičenih, niti informacija koje bi mogle biti objavljene u javnosti.

- Govorim o dinamici neprekidnog rada, analizi činjenica i dokaza koje su prikupili, uzimanju izjava svedoka i obradi svih ovih dokaza, inače, nemamo konkretno ime - rekao je Hoti.

Ivanović je mučki ubijen s leđa 16. januara ispred sedišta stranke u Kosovskoj Mitrovici.

foto: Profimedia

Samoopredeljenje protiv inicijative

TAČIJU U INTERESU UKIDANJE SUDA ZA ZLOČINE OVK

Pokret Samoopredeljenje neće glasati za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK. Kako je juče saopštila poslanica ovog pokreta Aljbuljena Hadžiju, to je zato što iza ove inicijative stoji kosovski predsednik Hašim Tači i što je ona pokrenuta „zbog ličnih razloga kosovskog predsednika“.

- Očekujemo od Hašima Tačija da ima ozbiljan pristup. Samoopredeljenje ne može podržati privatne inicijative - poručila je Hadžiju.

foto: Marina Lopičić

Milan Radojičić za Kurir

OVO JE HAJKA PROTIV MENE!

Milan Radojičić, koga kosovski mediji pominju u izveštajima o ubistvu Olivera Ivanovića, poručio je za Kurir da će se vrlo brzo oglasiti o svemu.

- Uskoro ću dati izjavu u vezi sa ovom hajkom, koja će biti dostupna svim medijima - kratko je naveo Radojičić u SMS poruci.

foto: Kurir

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track