NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Skandalozna izjava američkog profesora Džozefa o Oliveru Ivanoviću
Foto: Marina Lopičić

ODGOVOR o navodima američkog profesora

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Skandalozna izjava američkog profesora Džozefa o Oliveru Ivanoviću

Politika -

Ne mogu da zamislim da bilo ko, pogotovo ne univerzitetski profesor, može da kaže da iz smrti čoveka i političkog lidera Olivera Ivanovića može da proistekne bilo šta dobro, naveo je ministar policije

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, ocenio je kao skandaloznu izjavu američkog profesora Edvarda Džozefa da bi ubistvo Olivera Ivanovića moglo da bude baš ono što je Kosovu potrebno.

- Ne mogu da zamislim da bilo ko, pogotovo ne univerzitetski profesor, može da kaže da iz smrti čoveka može da proistekne bilo šta dobro - rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da je od 2000. do danas na Kosovu ubijeno više od 1.000 Srba, a da je malo ko za to odgovarao.

Kako je kazao, izjave poput ove profesora Džozefa ne mogu doprineti bezbednosti Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, kao ni razvijanju dobrih odnosa Srba i Albanaca i povećanju stabilnosti u regionu. Stefanović je kazao i da se nada da ta izjava nema podršku zvanične politike SAD.

Prema pisanju medija, profesor na vašingtonskom univerzitetu „Džons Hopkins“ Edvard P. Džozef analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Forin polisi pod naslovom „Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno“.

Edvard Džozef
Edvard Džozeffoto: Printscreen

Džozef je u intervjuu za radio Slobodna Evropa, koji je juče emitovan, na pitanje zašto je tako rekao, naveo da za ubistvo nikad ne postoji potreba i da je ubistvo tragedija.

- Stvar je u tome da, ukoliko sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, onda ispada da je razlog tome ono o čemu se brinuo Ivanović - kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu. Nije da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni vlada u Prištini, ni vlada u Beogradu - kazao je Džozef.

Ovaj profesor je još naveo da je upravo na to Oliver Ivanović upozoravao.

Marija Obradović
Marija Obradovićfoto: Fonet

Skadal u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

ALBANSKA POSLANICA NAZVALA IVANOVIĆA ZLOČINCEM

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) raspravljao je juče o stanju ljudskih prava i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, a prvi sastanak sa novim izvestiocem za Kosovo Džordi Rokom obeležila je skandalozna izjava poslanice Samoopredeljenja Aide Derguti koja je poručila da je lider GI „SDP“ Oliver Ivanović „ratni zločinac, čovek koji je povezan sa kriminalom i da nije ni čudo što je ubijen“. Na sastanku Političkog komiteta u razmeni mišljenja o situaciji na KiM učestvovali su Marija Obradović i Žarko Obradović. Tom prilikom je ponovljen zahtev da naši organi budu uključeni u istražni postupak o ubistvu Ivanovića.

- Šokirana sam bila izjavom poslanice Samoopredeljenja Derguti, koja je Ivanovića označila kao ratnog zločinca povezanog s kriminalnim aktivnostima i vođu paravojne formacije - kazala je Obradovićeva.

Kurir / E.K.

Foto: Marina Lopičić, Fonet, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVAKO JE BEŽAO UBICA OLIVERA IVANOVIĆA! Pogledajte koliko mu je trebalo da nestane sa mesta zločina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track