NEMAČKA IZDALA UPOZORENJE SVOJIM GRAĐANIMA: Situacija na severu Kosmeta napeta, informišite se pre nego što krenete na put
Foto: Beta/Saša Đorđević

u ostalim delovima Kim mirno

NEMAČKA IZDALA UPOZORENJE SVOJIM GRAĐANIMA: Situacija na severu Kosmeta napeta, informišite se pre nego što krenete na put

Politika -

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je upozorenje svojim državljanima da se prilikom putovanja na sever Kosmeta informišu o bezbednosnoj situaciji.

U upozorenju se podseća da je 16. januara ubijen poznati političar kosovskih Srba Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici.

"Na severu Kosova (opštine Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica) situacija ostaje napeta", navodi se u saopštenju koje je 24. januara objavljeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Iako nasilje, kako se dodaje, po pravilu, nije usmereno prema strancima, ne može se isključiti mogućnost izolovanih incidenata koji ograničavaju opštu slobodu kretanja.

Zbog toga se, kako se dodaje, putnicima savetuje da se pre putovanja na sever KiM informišu o situaciji, da pažljivo pripreme put, da u to uključe lokalne žitelje odnosno da ako individualno putuju budu u pratnji poznavalaca lokalnih prilika, kao i da izbegavaju veća okupljanja ljudi.

U svim drugim delovima KiM situacija je u načelu mirna i stabilna, konstatuje se u saopštenju i dodaje da se situacija smirila nakon što je opozicija u prvoj polovini 2016. godine izvodila delom nasilne protestne akcije protiv vlade, ali se upozorava da potencijal za takve proteste i dalje postoji.

Stoga se preporučuje da se u svim delovima KiM izbegavaju okupljanja ljudi i da se o bezbednosnoj situaciji putnici na licu mesta informišu preko lokalnih medija.

Američki Stejt department izdao je upozorenje na terorizam na Kosmetu šest dana pre ubistva Olivera Ivanovića, dok je ovo upozorenje objavljeno nakon ubistva Ivanovića.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV REKONSTRUKCIJA! EKSKLUZIVNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track