TRILATELARA U TURSKOJ: Vučić i Bakir s Erdoganom o odnosima s Bosnom
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije u poseti

TRILATELARA U TURSKOJ: Vučić i Bakir s Erdoganom o odnosima s Bosnom

Politika -

Sastanku će prisustvovati i Izetbegović, sklon zapaljivoj retorici, a ovo je prilika da se umiri zarad mira u regionu, ocenjuju analitičari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju je stigao u posetu Turskoj i odmah razgovarao s predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom, uoči sutrašnjeg trojnog sastanka sa njim i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Trojni susret, ocenjuju upućeni, nova je prilika da se Izetbegović, sklon zapaljivoj retorici i provokacijama, umiri zarad mira i stabilnosti u regionu.

- Izetbegović se i dalje ponaša kao u 90-im, izaziva turbulencije i niz problema. Ovo je nova šansa da se Izetbegović pacifikuje, privede razumu i budući odnosi jasno definišu - ocenjuje politički analitičar Dragomir Anđelković.

foto: Zorana Jevtić

Ovo je, inače, treći susret predsednika Srbije i Turske za manje od godinu dana, što svedoči i o nameri da se unapređuje saradnja dve države.

Vučić je ranije najavio da će sa Erdoganom razgovarati o saradnji Srbije i Turske, kao i o odnosima Srba i Bošnjaka, pravoslavaca i muslimana. On je kazao da svakako ne očekuje da će to biti „sasvim laki razgovori“, ali da mu je uvek lakše kad nije domaćin:

- Kad sam domaćin, onda moram da vodim računa da ni na koji način ne uvredim svoje goste, ovako sam nešto slobodniji. Naravno, ne da bilo koga vređam, ali da izgovorim ono što jesu stavovi Srbije i šta je to što smatram neprikladnim u stavovima nekih drugih sagovornika.

Između Turske i Srbije potpisano je više od 20 sporazuma, a dvojica predsednika, kako je najavljeno, razgovaraće i o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd.

B. B.

Nove investicije

DOBRA VEST ZA KRALJEVO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah po dolasku u Istanbul sastao se s biznismenom i vlasnikom „Taj grupe“ Mesudom Toprakom, koji dolazi u Kraljevo s novom investicijom od 35 miliona evra i 2.500 novih radnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track