(FOTO) VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ERDOGANOM I IZETBEGOVIĆEM: Moramo da sačuvamo mir i stabilnost
Foto: Dragana Udovičić

susret u istanbulu

(FOTO) VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ERDOGANOM I IZETBEGOVIĆEM: Moramo da sačuvamo mir i stabilnost

Politika -

U Istanbulu su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, a predsednik Vučić je nakon sastanka rekao da je dogovoreno da, šta god da se dešava, mir i stabilnost moraju da budu sačuvani.

U fokusu sastanka Vučića, Erdogana i Izetbegovića, koji je održan u predsedničkoj palati u Istanbulu, bila je saradnja u regionu, a posebno odnosi Srba i Bošnjaka.

foto: Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić je rekao da je razgovor bio dobar i otvoren i da je dogovoreno da mir i stabilnost moraju da budu sačuvani šta god da se dešava.

Naveo je da je sa predsednikom Turske razgovarao o regionalnim i globalnim pitanjima.

"Istovremeno smo, čini mi se, uspeli da dodatno približimo odnose Srbije i Turske i oni su veoma dobri danas", poručio je Vučić.

Kako je istakao, za Srbiju je od izuzetnog značaja bilateralni odnos sa Turskom.

"Ljudi to vide u Srbiji. Uspeli smo da podignemo nivo trgovinske razmene na preko milijardu evra i to je velika stvar za našu zemlju. Ta trgovinska razmena će samo da raste", naveo je predsednik.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je rekao da su Turci "turisti broj jedan" u Srbiji i da će dolaziti sve više. Kako je dodao, sa Erdoganom je razgovarao o novim fabrikama i investicijama, ističući da je velika i značajna podrska i pomoć turskog predsednika.

"Jer, kada on kaže da je neka zemlja prijateljska onda je to dobar ambijent za sve one koji žele da ulažu", kazao je predsednik Srbije.

On je naveo da će u novu fabriku u Kraljevu investirati čovek koji je vlasnik "Four sessions" hotela u Istanbulu, Bodrumu i još nekoliko gradova i jedan od prijatelja turskog predsednika.

"To je 2.500 ljudi, za nas ogroman značaj. Dolaziće nove i nove turske kompanije", naveo je Vučić.

foto: Predsedništvo Srbije

Pre trilateralnog sastanka, Vučić i Erdogan su imali odvojen sastanak na kome su razgovarali o političkoj i ekonomskoj saradnji. Sastanak u Istanbulu je treći susret predsednika Srbije i Turske za manje od godinu dana.

Poslednji put Vučić je u Turskoj boravio prošlog jula, kada se sastao sa Erdoganom i učestvovao na 22. Svetskom naftnom kongresu u Istanbulu.

Turski predsednik je u Srbiji boravio četiri meseca kasnije, u oktobru prošle godine, kada je, pored Beograda, zajedno sa Vučićem posetio i Novi Pazar.

(Kurir.rs/RTS/Foto: Dragana Udovičić, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SVEDOČILA SNAJA ZORANA MARJANOVIĆA! Evo šta je tužilaštvo htelo da čuje od nje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track