ŠPANIJA JASNA: Kosovo nikad neće ući u EU
Foto: Profimedia

ODLUČNI

ŠPANIJA JASNA: Kosovo nikad neće ući u EU

Politika -

Zvanični Madrid se uoči usvajanja strategije proširenja EU za zemlje zapadnog Balkana usprotivio da se južna srpska pokrajina tretira kao nezavisna država

Španija je uoči usvajanja strategije proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana udarila rampu na evropski put Kosova! Madrid se, očigledno zbog unutrašnjeg problema s Katalonijom, oštro suprotstavio uključivanju Prištine ne samo u ovu strategiju već i u bilo koji proces koji, kako piše Koha ditore, ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država.

foto: Profimedia

U pismu u obliku „non pejpera“, dostavljenom samo sedam dana pred usvajanje strategije, Španija se suprotstavlja upotrebi termina WB6, što je skraćenica sa šest zemalja zapadnog Balkana, i napominje da „Kosovo nije deo procesa proširenja“.

- U diplomatskim krugovima se pominje da Španija misli da se suprotstavi i učešću Kosova na Samitu EU i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji - piše Koha i objašnjava da se WB6 koristi za strategiju kako se ne bi „uznemirile“ zemlje koje nisu priznale Kosovo, pa se u tekstu te države nazivaju partnerima EU. Španija je ustala i protiv korišćenja tog naziva.

foto: Fonet

Dušan Janjić

BEZ RIZIKA ZA SRBIJU

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić naglašava za naš list da je u briselskom dijalogu jasno podvučeno da Kosovo ne može da utiče na evropsku budućnost Srbije, i obratno, i zato potez Španije ne ugrožava srpski put ka Evropi.

- To što je uradila Španija neće se uopšte ticati Srbije, koja ostaje u agendi proširenja. Za Kosovo će očigledno morati da smisle neki poseban mehanizam, jer je za agendu neophodan konsenzus unutar EU. Kosovo verovatno neće biti u agendi, već u nekom drugom dokumentu u formi otvaranja perspektive za učlanjenje - objašnjava Janjić.

I sam premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Kosovo sve izolovanije.

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za Kurir da je ovaj stav Španije dosledan i jasan.

- To je principijelan stav Španije, koja je vrlo dosledna i jasna što se toga tiče. To je pitanje i stvar odnosa unutar EU, jer pet zemalja nije priznalo nezavisnost Kosovo. Mi smo putem dijaloga i Briselskog sporazuma pokazali da pomažemo i doprinosimo zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU. Strategija bi trebalo da prepozna Srbiju i Crnu Goru kao trenutne lidere procesa, a mi svoje iskustvo i znanje iz procesa pregovora već prenosimo i pomažemo BiH i uskoro ćemo takav sporazum o saradnji imati i s Makedonijom - najavljuje ministarka.

foto: Zorana Jevtić

Španija u „non pejperu“ tvrdi da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za zapadni Balkan, koji je deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike, koja prati svoju logiku. Španija smatra i da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rešavanje političkih problema.

EU o španskom pismu

STRATEGIJU USVAJA EK

Portparolka EK Maja Kocijančič smatra da bi trebalo sačekati u vezi sa stavovima Španije u „non pejperu“. Kako je rekla, strategija EK pokriva ceo region i trebalo bi da se pričeka da se taj dokument predstavi, a potom će se, u skladu s procedurom, čuti i mišljenja zemalja članica.

Na pitanje koliko stav jedne članice, i to tako čvrst kao što ima Španija, može da utiče na EK, Kocijačičeva kaže:

- Strategija je dokument koji će usvojiti EK, ona pokriva ceo region. Dobijamo stavove, mišljenja zemalja članica, ali to je dokument EK. Kad dokument jednom bude usvojen, on ide pred Savet i onda ga razmatraju zemlje članice. Prvo da vidimo da dokument bude predstavljen, a onda će uslediti diskusija.

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Profimedia, Zorana Jevtić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja