ŠEF EP POHVALIO NAŠU ZEMLJU: EU priznaje napredak Srbije
Foto: EPA

POSETA

ŠEF EP POHVALIO NAŠU ZEMLJU: EU priznaje napredak Srbije

Politika -

Situacija na Balkanu je takva da je izuzetno važna uloga Beograda za stabilnost regiona, ocenio Antonio Tajani

Predsednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani kazao je tokom jučerašnje posete Beogradu da EU prepoznaje i priznaje napredak Srbije na evropskom putu, kao i da je naša država most između Brisela i drugih zemalja.

- Situacija na Balkanu je takva da je izuzetno važna uloga Beograda za stabilnost regiona, a stabilan Balkan znači i stabilnu EU. Srbija je velika evropska zemlja, što joj olakšava približavanje EU - rekao je Tajani. On je istakao da 2018. može da bude godina preokreta, dodajući da se slaže s izjavom predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junera da Srbija i Crna Gora mogu da postanu članice EU 2025.

foto: Tanjug

Šef EP je, takođe, Srbiji poručio da mora da nastavi reformu u oblasti vladavine prava i ocenio da je sloboda izražavanja uslov demokratskog i građanskog društva.

- Vladavina prava nije opcija, to je obaveza koja garantuje jedinstveniju i demokratičniju Evropu. Sloboda izražavanja je uslov demokratskog i civilnog društva, a to implicira da mora postojati podrška novnarima i svima koji su za vladavinu prava - naveo je Tajani.

Na pitanje o stavu Španije, koja traži da se Kosovo izuzme iz strategije Evropske komisije za zapadni Balkan jer nije država, Tajani je rekao da svaka članica EU ima svoje strategije i političke izbore, ali da Unija nastoji da dostigne harmonizovanu i jedinstvenu evropsku politiku.

foto: Fonet

Inače, on se juče najpre sastao s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a zatim i s predsednikom i premijerkom - Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, kao i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Kurir / B. K.

Foto: Fonet, Tanjug, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! KAMENOVANA KUĆA BIVŠE SUPRUGE OLIVERA IVANOVIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja