PREMIJERKA BRNABIĆ U SLOVENIJI: Najteži test za naše odnose bilo je finale košarke u Istanbulu i rekla sam ako to preživimo kao prijatelji...
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka potvrdila odlične odnose sa Slovenijom

PREMIJERKA BRNABIĆ U SLOVENIJI: Najteži test za naše odnose bilo je finale košarke u Istanbulu i rekla sam ako to preživimo kao prijatelji...

Politika -

BRDO KOD KRANJA - Srbiji je regionalna saradnja jako bitna, uložili smo mnogo napora da bismo napravili osnovu za zdrav rast i prva obaveza ove Vlade Srbije da to nadograđuje, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i naglasila da se to ne može u dovoljnoj meri ostvariti ako ceo region nije percipiran kao stabilan, predvidiv i dovoljno povezan.

Brnabić je zahvalila Sloveniji na podršci koju daju Srbiji na evropskom putu, otvaranju i zatvaranju poglavlja, tehničkoj podršci u pripremi poglavlja.

- Srbija je strateški opredeljena za Evropsku uniju, otvorili smo 12 od 35 poglavlja i nadamo se u junu da ćemo imati spremnih još pet poglavlja, a tada očekujemo podršku Slovenije. Građanima Srbije su važne reforme i kvalitet reformi zbog kvaliteta života, ocenila je Brnabić.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Srbija ima interes da bude izvoznik stabilnosti u regionu, da bude zemlja koja će uvek lobirati za stabilnost, pokazuje toleranciju i fleksibilnost i u teškim okolnostima, rekla je Brnabić i navela da je veoma zadovoljna što je Srbija prepoznata kao predvodnik u procesu evropskih integracija.

Investicije

Trgovinski odnosi beleže rast, a u 2017. godini naša razmena je isnosila malo više od 1,5 milijardi evra. Slovenačke firme investirale su više od milijardu evra u privredu Srbije, rekla je ona.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srbiju interesuje da dalje radi na otvaranju svoje ekonomije, privlačenju investicija, boljem poslovnom okruženju, a kao rezultat toga očekujemo nove slovenačke investicije, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da ne može reći da vidi prepreke u dolasku srpskih investicija u Sloveniju, ali ukoliko ih ima, one će zajedno biti otklonjene.

O košarci i prijateljstvu

- Najteži test za međusobne odnose bilo finale košarke u Istanbulu i rekla sam tada da ako to preživimo kao prijatelji, sve drugo će biti lako i čestitam vam opet, ali nećemo se dati sledeći put, poručila je Brnabić i dodala da je prijateljstvo Srbije i Slovenije veoma duboko.

Premijer Slovenije Miro Cerar rekao je da će Slovenija intenzivno i čvrsto podržavati evropsku perspektivu Srbije i to na dva načina, kroz evropske institucije i bilateralnu tehničku pomoć, ukazujući da je Srbija garant stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Slovenija traži 18 filmova i umetnička dela, a Srbija automobile

Govoreći o sukcesiji, Cerar je rekao da Slovenija želi da dobije 18 originalnih slovenačkih filmova iz arhiva u Srbiji, odnosno kopije nekih drugih filmova, kao i neka umetnička dela. Brnabić je ocenila da ima nekih stvari koje su neupitne, ali da je potreban dogovor oko administrativnog preuzimanja. Srbija bi želela automobile nazad, rekla je Brnabić i ponovila da veruje u lagan dogovor.

Ovo je Četvrta zajednička sednica vlada dve države i treća u mom mandatu. U delegaciji Srbije su ministri Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović, Slavica Đukić Dejanović, Nela Kuburović, Branislav Nedimović, Mladen Šarčević, Vladan Vukosavljević i Branko Ružić.

(Kurir.rs/Fonet/Tanjug/Foto: Vlada Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BLIŽA SARADNJA, ALI SVAKO POD SVOJ KIŠOBRAN! Pogledajte kako je slovenački premijer dočekao Anu Brnabić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track