EKSKLUZIVNO! ŠOKANTNE TVRDNJE BILJANE PLAVŠIĆ: Milošević i Karadžić su mnoge pobili! Hteli su i mene
Foto: EPA, Profimedia, Dragana Udovičić

Biljana Plavšić o mračnim tajnama

EKSKLUZIVNO! ŠOKANTNE TVRDNJE BILJANE PLAVŠIĆ: Milošević i Karadžić su mnoge pobili! Hteli su i mene

Politika -

Nije im uspelo da me ubiju, ali neke nesretne ljude su uspeli da likvidiraju samo zato što nisu hteli da ih slušaju, priča bivša šefica RS

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić otkrila je da je krajem devedesetih jedva ostala živa, jer je njen prethodnik na tom mestu Radovan Karadžić hteo da je ubije! Takođe, otkriva da ju je Karadžić čak i hapsio jednom prilikom, i to u dogovoru s predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem.

Šokantne optužbe... Biljana Plavšić
Šokantne optužbe... Biljana Plavšićfoto: Dragana Udovičić

- O tome da je postojao plan da budem ubijena je pre nekoliko dana pričao i nekadašnji ministar policije Tomo Kovač. Bila su tada dva-tri pokušaja. Kovač je kazao da je u to vreme razgovarao s čovekom koji je to trebalo da uradi, te da je uspeo da ga odgovori. Inače, ja sam tada viđala čoveka koji se motao oko kuće u kojoj sam stanovala u Banjaluci. Ne znam kako sam živa ostala, zaista ne znam - priča Plavšićeva za Kurir.

Svita na Palama

Na pitanje ko je stajao iza planova da bude likvidirana, ona odgovara: „Oni s Pala. Zna se ko je to bio“, očigledno aludirajući na Radovana Karadžića, koji je sa svojom svitom tada bio stacioniran na Palama.

- Ta paljanska vlast se služila svim metodama. Ovo sa mnom im nije uspelo, ali neke nesretne ljude im je uspelo da likvidiraju zato što nisu hteli da ih slušaju - dodaje naša sagovornica.

Karadžić je, otkriva ona, jednom bio naredio da se ona uhapsi u Beogradu po povratku s nekog inostranog puta, što se i dogodilo na beogradskom aerodromu.

- Ceo svet je video da je predsednica Srpske bila uhapšena. A to nije moglo bez Slobodana Miloševića. On mi se posle u Hagu kleo da za to nije znao, da su to uradili Karadžić i šef policije Vlajko Stojiljković - otkriva Plavšićeva.

Inače, i aktuelni šef RS Milorad Dodik je ovih dana pričao kako je saznao da je 1998, kad je postao premijer Srpske, postojao plan da i on bude ubijen, što je trebalo da uradi određena ekipa s Pala, ali su na kraju od toga odustali.

Plavšićeva je potvrdila i da je u to vreme, kao predsednica RS, trpela strahovite pritiske, čak i od vlasti iz Beograda, da Dodik ne bude izabran za šefa vlade:

Lobirali protiv Dodika

- Nisu želeli da ja nekog predložim, nego su hteli oni meni da sufliraju koga žele na tom mestu. Hteli su nekog lopova njihovog sigurno.

Karadžićeva meta

POKUŠALI DA ME STRPAJU U LUDNICU

Plavšićeva je pričala i kako je Karadžić nameravao da je pošalje u ludnicu:

- Postojala je potvrda i potpisi lekara, među kojima i njegov, da se proglasim ludom. Vratim se s nekog puta, stignem na granicu, tu me zaustave i policajac pokazujući ka meni - predsednici Republike Srpske - kaže: „Na Pale, na lečenje.“ Zamislite, Karadžić im je naredio da me odvedu u ludnicu.

foto: Kurir

Kurir / Boban Karović

Foto: Profimedia, EPA, Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Da li je Sloba ubijen u Hagu ili je još živ - Sve teorije zavere o smrti Slobodana Miloševića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track