Ramuš Haradinaj: Odazvaću se sudu za zločine OVK!
Foto: Profimedia

Preokret o suđenjima

Ramuš Haradinaj: Odazvaću se sudu za zločine OVK!

Politika -

Verujem da činjenica da se bivši pripadnici OVK vraćaju na optuženičke klupe 20 godina posle rata može probuditi osećanja iz perioda OVK i rata

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da Specijalni sud za zločine OVK neće biti ukinut uprkos zahtevima kojima se to traži. Takođe, ističe i da je i on sam spreman da se odazove sudu ukoliko bude optužen!

- Sud postoji, kreiran je ustavnim amandmanom i ne dovodi se u pitanje. Kosovo je u prošlosti zadovoljavalo svoje obaveze u pogledu međunarodnog i nacionalnog prava. Nema sumnje da će Kosovo ostati privrženo tim obavezama. Inicijativa koja postoji u parlamentu nije odluka - rekao je Haradinaj za Dojče vele i ocenio da ne veruje da će ta inicijativa proći.

Upitan da li bi se, ukoliko bude optužen, odazvao pozivu suda koji treba da procesuira zločine nad Srbima i nealbancima krajem devedesetih, Haradinaj je rekao - „da“.

- Verujem da činjenica da se bivši pripadnici OVK vraćaju na optuženičke klupe 20 godina posle rata može probuditi osećanja iz perioda OVK i rata. U periodu smo kada nam treba održivi mir, da oprostimo, ali ne i da zaboravimo i da gledamo u budućnost, a ovime se vraćamo u prošlost - naveo je Haradinaj. I predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da, uprkos protivljenjima, Specijalni sud za ratne zločine mora biti osnovan.

Kosovo potresa politička kriza, pa je tako juče kosovski ministar spoljnih poslova i lider Alijanse za budućnost Bedžet Pacoli ocenio da vladajuća koalicija rizikuje da se raspadne pošto vlada koju predvodi Haradinaj ostavlja građane Kosova bez viza. Pacoli je optužio vladu da je izgubila dinamiku u radu time što nije uspela da reši glavna pitanja sa kojima se zemlja suočava.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja