VAN DER BELEN NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Srbija ima podršku Austrije na evropskom putu
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

DOBRI BILATERALNI ODNOSI

VAN DER BELEN NAKON SASTANKA SA VUČIĆEM: Srbija ima podršku Austrije na evropskom putu

Politika -

BEČ - Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen rekao je danas da Austrija čini najviše što može da podrži ulazak regiona Zapadnog Balkana i da će nastaviti to da čini.

"Proširenje EU na Zapadni Balkan je jedan od prioriteta austrijskog predsedavanja Unijom" koje zemlja preuzima u drugoj polovini godine, napisao je austrijski predsednik na Tviteru posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beču.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem rekao da Srbija dobro napreduje na putu ka EU i da je Austrija u potpunosti podržava na tom putu.

foto: Tanjug/Zoran Mirković

Van der Belen je rekao da je jasno da su potrebne još neke reforme na srpskoj strani za pristupanje Uniji, ali da je uveren da je moguće ispuniti obaveze u okviru vremenskog roka koji dala Evropska komisija do 2025. godine. Austrijski predsednik je i naveo da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o "uvoženju" nerešenih pitanja, navodeći negativno iskustvo Unije sa problemima Slovenije i Hrvatske.

"Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima", rekao je austrijski predsednik i izrazio uverenje da će kroz stalni dijalog Beograda i Prištine biti moguće naći rešenje.

Van der Belen je preko Tvitera uoči današnjeg susreta s Vučićem napisao da mu je "veliko zadovoljstvo i čast dočekati predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu delegaciju u Austriji i Beču".

foto: Tanjug/Zoran Mirković

"Naše dve zemlje imaju izvanredne bilateralne odnose, koji se iznad svega zasnvaju na dubokim ličnim vezama između naših naroda", napisao je austrijski predsednik Aleksandar van der Belen.

On je na konferenciji za novinare ukazao da se odlični odnosi dve zemlje odražavaju u ekonomskoj saradnji i saradnji u drugim oblastima, i rekao da je Austrija najveći direktni investitor u Srbiji i da se trgovinska razmena dobro razvija.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Zoran Mirković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja