VUČIĆ NAKON SASTANKA SA AUSTRIJSKIM PREDSEDNIKOM: Hvala Austriji za podršku na putu u EU, imamo veliko poverenje u vas
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

poseta

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA AUSTRIJSKIM PREDSEDNIKOM: Hvala Austriji za podršku na putu u EU, imamo veliko poverenje u vas

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beču da je prijateljstvo Srbije i Austrije iskreno, da su potencijali saradnje mnogo veći, i izrazio očekivanje da će Austrija u budućnosti još "jače i snažnije" podržati Srbiju na putu ka EU.

Vučić je rekao da je sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom razgovarao otvoreno o svim ključnim pitanjima regiona Zapadnog Balkana i evropskom putu Srbije i zahvalio Austriji na, kako je naveo, nedvosmislenoj, dobroj i značanjoj podršci koju pruža na evopskom putu Srbije.

"Mi imamo veliko poverenje u Austriju i zato očekujemo da posle Bugarske koja je predsedavajuća EU tokom prvih šest meseci 2018. dolazi na red Austrija, i da za to vreme možemo da napravimo značajniji napredak na putu ka EU", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Austrije.

"Znamo mi da to najvećim delom zavisi od nas, ali još jednaput, uz veliko hvala Austriji - molba da još snažnije i još jače podrži Srbiju na evropskom putu, da nam pomognu da i dalje smanjujemo nezaposlenost, da jačamo privredu i ekonomiju Srbije", rekao je Vučić.

On je je zahvalio predsedniku Austrije na tome što je austrijska vlada podsticala investitore da ulažu u Srbiju i dodao da je Austrija medju tri zemlje koje najviše ulažu u Srbiju.

Vučić je rekao i da Srbija ulaže mnogo napora i mnogo energije da se sačuvaju mir i stabilnost, ističući da su mir i stabilnost "ključne reči za ceo Balkan" i da je time moguće privući investitore.

Predsednik Srbije je rekao da su prethodnih nekoliko godina Srbija i Austrija veliki put prešle, da je trgovniska razmena uvećana za skoro 30 odsto, a samo u 2017. za 15 odsto, ocenivši da su potencijali saradnje mnogo veći.

Vučić je rekao da je sinoć razgovarao sa austrijskim privrednicima i da su najavili nove investicije u Srbiji.

Na pitanje novinara o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je Aleksanderom van der Belenom razgovarao o tome i da mu je zahvalan što je pokazao strpljenje i želju da čuje stavove Srbije.

Vučić je podsetio da Austrija i Srbija imaju drugačije pozicije, i dodao da je predsedniku Austrije zahvalan na rečenici "da ako želite kompromis i rešenje ne može jedna strana da dobije sve a druga da izgubi sve".

Predsednik Srbije počeo je juče posetu Beču razgovorima sa oko 50 predsednika Privredne komore Austrije. Sastanku su prisustvovali privrednici koji već rade u Srbiji ili su zainteresovani za investiranje.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track