BEOGRAD TRAŽI OLDTAJMERE OD LJUBLJANE: Titovi automobili pripadaju Srbiji
Foto: Profimedia

Stav

BEOGRAD TRAŽI OLDTAJMERE OD LJUBLJANE: Titovi automobili pripadaju Srbiji

Politika -

Titovi automobili, među kojima su i „rols-rojs“ i blindirani „mercedes“ poslati su u Sloveniju na privremenu izložbu 1986, ali do danas nisu vraćeni

Ostavština doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza i dalje izaziva sporenja među bivšim jugoslovenskim republikama, jer se, osim zbog nekretnina koje su predmet sukcesije, zemlje bivše Jugoslavije spore i zbog pokretnih stvari kao što je 13 skupocenih Titovih automobila koje Srbija potražuje od Slovenije.

Titovi automobili, među kojima su i „rols-rojs“ kojim se vozio bivši egipatski predsednik Džamal Naser, „Linkolnov“ kabriolet koji je prevozio glumce Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, ali i blindirani „mercedes“ koji je bio lični poklon predsednika SSSR Leonida Brežnjeva, poslati su u Sloveniju na privremenu izložbu 1986, ali do danas nisu vraćeni.

Osnivač i direktor Muzeja automobila u Beogradu i bivši ministar kulture Bratislav Petković kaže za Kurir da Titovi automobili pripadaju svim građanima Srbije.

- To su ekskluzivni primerci koji predstavljaju neverovatno svedočanstvo vremena i zakonom spadaju u pokretna kulturna dobra. Ti automobili treba da se vrate Srbiji i budu izloženi u muzeju. Ne smeju nikako da se prodaju, kolika kod bila njihova novčana vrednost. To je platio ovaj narod, svako od nas je zaslužan bar za jedan šraf u tim limuzinama - kaže Petković.

Na nedavnoj zajedničkoj sednici vlada Slovenije i Srbije na Brdu kod Kranja ugovoreno je formiranje zajedničke radne grupe o sukcesiji, koje će rešavati pitanje ovih automobila, ali i zahtev Ljubljane da im se vrati oko 300 umetničkih dela iz muzeja i državnih ustanova u Beogradu.

Kurir / J. P.

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track