(FOTO, VIDEO) ZAMALO TUČA U PRESTONICI ZBOG MILANA NEDIĆA: Nedićevci i pristalice DS i LDP na ivici sukoba, policija ih jedva obuzdala!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

HAOS U NAJAVI

(FOTO, VIDEO) ZAMALO TUČA U PRESTONICI ZBOG MILANA NEDIĆA: Nedićevci i pristalice DS i LDP na ivici sukoba, policija ih jedva obuzdala!

Politika -

Skup povodom godišnjice smrti predsednika srpske vlade za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, Milana Nedića, u centru Beograda, umalo se izrodio u incident, kada je gotovo došlo do fizičkog obračuna.

Skup su organizovali članovi malo poznatih organizacija "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija", koji su palili sveće i držali govore o Nediću, a "kontra skupove" su predvodile beogradske organizacije DS i LDP i poneki levičarski pokreti, uz "tradicionalne" povike - "fašisti", "nećete proći", te "bando crvena".

Skup je održan na mestu na kojem je, prema zvaničnoj istoriografiji, Nedić izvršio samoubistvo, ili je ubijen, kako veruju oni koji ga nazivaju "srpskom majkom" za vreme okupacije.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Obezbeđivala ga je policija, čiji su pripadnici napravili "živi zid", a kada su pojedinci uspeli da se provuku kroz njega, intervenisali su i sprečili moguću tuču.

Jedan od organizatora, Marko Dimitrijević rekao je novinarima da su njihovi oponenti veštački pokušali da naprave skandal: "Oni su politikanti, koji su tu došli zbog predizborne kampanje", tvrdi Dimitrijević i dodaje da se "ranije nisu bavili tom temom".

foto: Tanjug/Sava Radovanović

U prilog tome je podsetio da je za vreme vlade Vojislava Košutnice, u kojoj je DS imala devet ministara, u Nemanjinoj 11, među portretima svih premijera Srbije centralno mesto zauzimao portret Milana Nedića.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Njima to tada nije smetalo, bili su ravnodušni jer je njihova idelogija moć i novac. Kada su bili na vlasti njih ta tematika nije zanimala. Sve to rade zbog predizborne kampanje", zaključio je Dimitrijević.

Funkcioner Demokratske stranke Balša Božović kaže da su "nenacistički i neofašistički" pokreti prošle godine "stidljivo" odali pomen Nediću, a da su ove godine ohrabreni, jer vlast u Srbiji nije primenila zakon koji izričito zabranjuje bilo kakve neofašističke skupove.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podsetio je i da su na današnji dan "neonacisti" ubili glumca Dragana Maksimovića, a da do danas niko nije osuđen, niti kažnjen.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kandidat za odbornika LDP Đorđo Žujović izjavio je da Sloboda znači da svako ima prava da se okupi, da izražava svoje mišljenje i da se bori za svoje stavove - osim kada je reč o fašizmu.

Mi se nismo sklonili, suprotstavili smo se i na kraju su oni otišli, jer su dobili jasnu poruku - Beograd nije grad fašizma i to nikada neće biti. Mi imamo dug prema stotinama hiljada žrtava nacizma i fašizma, i u ime tog duga smo se danas i okupili, poručio je Žujović.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kandidatkinje i kandidati LDP nosili su transparent "Fašizam neće proći" i poručili su "Srpskoj akciji" da u Beogradu nema mesta promociji fašizma i da Beograd i Beograđani u svakom trenutku i na svakom mestu moraju da se suprotstave onima koji promovišu politiku kvislinga, saopštila je LDP.

U Višem sudu u Beogradu vodi se, inače, proces u kojem naslednici Nedića traže da se on rehabilituje. Poslednje ročište bilo je 23. januara ove godine, a naredno je zakazano za 26. mart.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zahtevom za rehabilitaciju naslednici traže i da im se vrati njegova imovina.

Nedićevi potomci traže od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u srpskoj javnosti, koja uglavnom smatra da je Nedić zločinac i kolaboracionista i da sud treba da odbije njegovu rehabilitaciju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Tanjug/Sava Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track