FABRICI: Nova Strategija za Zapadni Balkan prvi put ukazuje da postoji perspektiva proširenja
Foto: Zorana Jevtić

politika eu

FABRICI: Nova Strategija za Zapadni Balkan prvi put ukazuje da postoji perspektiva proširenja

Politika -

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da nova Strategija za Zapadni Balkan prvi put ukazuje da postoji kredibilna perspektiva proširenja, kao i da te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni.

"Sastavljamo periodičan izveštaj o stanju procesa pristupanja, u aprilu ćemo objaviti nešto preciznije indikacije, radimo na tome", izjavio je Fabrici.

"Objavićemo svoj redovni izveštaj, gde će jedan deo biti posvećen slobodi medija i slobodi izražavanja", najavio je on. Dodao da je Strategija dokument koji ima velike političke implikacije i mnogo inicijativa, te da su to dobre vesti za Evropu, kao i da se Evropa vratila u politički prostor.

"Menja se činjenica da prvi put postoji kredibilna perspektiva proširenja, na primer Srbija i Crna Gora, koje su dve zemlje koje su već otvorile pregovore o pristupanju sa EU, postoji implikacija da do 2025. godine imaju šanse da uđu u EU", istakao je Fabrici.

Strategija je, dodao je, predstavila korake kako da se stigne do proširenja, ali te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni.

Podsetio je da se Evropska unija zasniva na konceptu odgovornosti i solidarnosti, kao i da je zamisao da ako želite da uđete u EU, morate da reformišete svoje društvo.

"Srbija je već počela pregovore 2014. godine, tako da je već u procesu, brojne reforme su završene, druge će biti, na Srbiji je kao zemlji u celini da bude opredeljena za reforme", izjavio je Fabrici. Na kraju, istakao je on, postoji i taj element normalizacije odnosa sa Prištinom, što je ključan element u tom procesu.

Dodaje da se očekuje puna normalizacija odnosa, prema formuli i strategiji, kao i obavezujući sporazum koji dovodi do normalizacije i da i Kosovo i Srbija moraju da pristanu na taj dogovor, a na njima je da definišu sadržaj tog sporazuma.

"Nije na meni da kažem suštinu sporazuma, Han je rekao da je prerano definisati sadržaj, postoji potreba da se brzo ide, na Beogradu i Prištini je da definišu sadržaj tog sporazuma, a mi smo tu da pomažemo", rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

On je ukazao na značaj vladavine prava i naglasio da je u pitanju paket reformi, da treba da se donesu zakoni, kao i da se sprovedu.

"Taj proces nije samo formalan, već istinski stvaran, zakoni se usvajaju u korist građana Srbije, a ne zato što mi tako kažemo u EU", istakao je Fabrici.

"Moramo da otvorimo i zatvorimo 35 poglavlja, to je vrlo složen proces. Poglavlja moraju da se otvaraju, važno je imati kvalitetne reforme i ukoliko je 2025. godina realističan datum, to mora da ide brzo, jer 2025. je maltene sutra", istakao je Fabrici.

(Kurir.rs/Fonet/N1)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track