RADIKALI TRAŽE SRPSKO-RUSKI CENTAR U VOJVODINI: Podnet zahtev vojvođanskoj skupštini
Foto: Filip Plavčić

inicijativa

RADIKALI TRAŽE SRPSKO-RUSKI CENTAR U VOJVODINI: Podnet zahtev vojvođanskoj skupštini

Politika -

Predstavnici poslaničke grupe Srpske radikalne stranke su danas podneli zvaničan zahtev Skupštini Vojvodine da donese zaključak o pokretanju inicijative za formiranje Srpsko-ruskog humanitarnog centra i u Vojvodini.

Radikali su saopštili da su uz zahtev predali 31.157 potpisa podrške građana Vojvodine.

"Mišljenja smo da je Vojvodini neophodan jedan ozbiljan centar za hitne intervencije u vanrednim situacijama, za intervencije u slučaju prirodnih nepogoda, požara i poplava, po uzoru na Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, koji je bez sumnje najbolji humanitarni centar u ovom delu Evrope", kazao je šef poslaničke grupe radikala Đurađ Jakšić novinarima.

On je rekao da je uveren da će većina poslanika u pokrajinskoj skupštini pokazati "političku mudrost, zrelost i odlučnost" i pružiti podršku toj inicijativi.

Radikali zahtevaju da se zaključcima Skupštine Vojvodine zaduži Pokrajinska vlada da podnese inicijativu Vladi Srbije za potpisivanje sporazuma s nadležnim ministarstvom Rusije o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Vojvodini.

"Svedoci smo da ovi hohštapleri sa Zapada vrše pritisak da se Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu zatvori, a mi srpski radikali insistiramo na tome da mu se, u skladu s međuvladinim sporazumom, dodeli diplomatski status i da se otvori još jedan na prostoru Vojvodine", rekao je Jakšić.

On je rekao da su u 18. i 19. veku, kada je "bečki dvor vršio pritisak na Srbe da se odreknu svoje pravoslavne vere i pređu na katoličanstvo, i kada su Srbi iz Šajkaške oblasti bili još čvršći u veri, odgovarali su na taj način što su gradili nove bogomolje i crkve".

(Kurir.rs/Beta)

Foto Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track