POČELA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI O KOSOVU: Razmatraju novi izveštaj UN koji kritikuje Prištinu
Foto: EPA

ujedinjenje nacije

POČELA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI O KOSOVU: Razmatraju novi izveštaj UN koji kritikuje Prištinu

Politika -

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmotren novi tromesečni izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) počela je danas u sedištu UN u Njujorku.

Srbiju predstavlja šef diplomatije Ivica Dačić, a Prištinu kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku. Govoriće i šef Unmika Zahir Tanin.

Savet bezbednosti UN će razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu u kojem je ocenjeno da su vlasti u Prištini nazadovale u ključnim oblastima i izrazio nezadovoljstvo pokušajima u Skupštini Kosova da se ukine zakon o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

U izveštaju o situaciji na Kosovu, koji obuhvata period od 16. oktobra 2017. do 16. januara 2018, navodi se da nedavni pokušaji poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu podrivaju kredibilitet kosovskog parlamenta.

Gutereš je naveo da je ubistvo Olivera Ivanovića izazvalo "šok i gnev" na Kosovu i širem regionu, i dodao da je brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privodjenje pravdi od ključne važnosti za održavanje "zamaha" ka trajnom miru na Kosovu.

(Kurir.rs/Beta)

Foto ilustracija EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! IZGORELA TRUDNICA U SMEDEREVU! Pored nje, poginuli i njeni svekar i svekrva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track