ORBAN BRNABIĆEVOJ: Nema sigurnog Balkana bez Srbije!
Foto: EPA

premijerka Srbije u budimpešti

ORBAN BRNABIĆEVOJ: Nema sigurnog Balkana bez Srbije!

Politika -

Nakon četvrte zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti, Brnabić i Orban govorili o odnosu i prijateljstvu dve zemlje

Srbija je posvećena odnosima i prijateljstvu sa Mađarskom, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić u Budimpešti, na šta je premijer Mađarske Viktor Orban dodao da nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije.

"Ovde sam danas da snažno poručim da smo posvećeni odnosima i prijateljstvu sa Mađarskom i da ćemo nastaviti da gradimo te odnose i puno ulažemo u njih", rekla je Brnabić nakon četvrte zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Budimpešti.

Ona je zahvalila Mađarskoj na "kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije, kao i na često nekim hrabrim i jasnim zastupanjem interesa Srbije u Briselu".

Predsednica Vlade Srbije je čestitala kolegi iz Mađarske na fantastičnim ekonomskim uspesima, u porastu izvoza i smanjenju nezaposlenosti, dodavši da je to veliki pokazatelj i Srbiji da je moguće da ekonomska situacija bude preokrenuta u jednoj deceniji.

"To je put kojim Srbija ide. Sada možemo da se pohvalimo dobrim rezultatima u odnosu na prethodnih četiri, pet godina, ali moramo još puno da radimo da bismo došli tamo gde je Mađarska danas", rekla je i izrazila nadu da će na sledećoj sednici moći zajedno da se raduju tim uspesima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Orban je naveo da je Srbija za Mađarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti, jer nema bezbednog Balkana bez Srbije.

"Srbija je postigla značajne rezultate u prethodnom periodu, ima široku perspektivu i zemlje Višegradske grupe podržavaju bržu integraciju Srbije u Evropsku uniju", dodao je.

On je ocenio da je Evropa bezbednosno ugrožena, te da je potrebno da Srbija i Mađarska zajedno štite svoje granice, državljanje i kulturni identitet, istovremeno zahvalivši Srbiji što je pomogla da se na južnim granicama Mađarske zadrži migracija.

"Srbija nije značajna samo za bezbednost mađarske granice, već je ona ključna na Zapadnom Balkanu i ima važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti. Nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije", rekao je Orban a prenosi Anadolija.

(Kurir.rs/Oslobođenje)

Source:Tanjug/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track