OVAKO SE U SKUPŠTINI SRBIJE PLANDUJE: Poslanici nas odrali za 4,4 miliona evra, za 20 meseci radili 110 dana!
Foto: Fonet

DEBELA LADOVINA Ovako u Skupštini Srbije planduju

OVAKO SE U SKUPŠTINI SRBIJE PLANDUJE: Poslanici nas odrali za 4,4 miliona evra, za 20 meseci radili 110 dana!

Politika -

Parlamentarci ponovo na dugačkom „raspustu“, neće se okupljati sve do beogradskih izbora 4. marta, zbog čega se opozicija i žalila komesaru EU Johanesu Hanu

U proteklih 20 meseci, koliko je proteklo od 3. jula 2016, kada je konstituisan ovoj saziv parlamenta, održano je tek 37 sednica, a poslanici su radili samo 110 dana ili oko tri meseca. Ali za sve to vreme, kao da rade punom parom, primali su redovno plate, za koje je iz državne kase izbijeno 525.000.000 dinara (oko 4,4 miliona evra)!

Pošto je prosečna poslanička plata oko 105.000 dinara, mesečno na zarade njih 250 iz budžeta ode 26.250.000 dinara (oko 219.000 evra). Tako je svaki poslanik, za proteklih 20 meseci, za svoj (ne)rad inkasirao 2.100.000 dinara (oko 17.500 evra).

Psovke umesto rasprava

A od početka ove godine nisu održali nijednu sednicu i, kako se najavljuje, planiraju da se okupe tek posle 4. marta, odnosno posle izbora u Beogradu, iako na skupštinsku raspravu čeka oko 150 zakona, od čega čak četrdesetak koje je predložila Vlada Srbije u novembru i decembru 2017.

Uprkos svemu tome, kao i činjenici da čuveni po tome što, umesto argumentima, međusobno ratuju psovkama, uvredama, gađanjem kompjuterskim mišem, poslanicima je decembra prošle godine odobreno povećanje plate od pet odsto, te od januara primaju oko 5.000 dinara više.

foto: Dragana Udovičić

Na nedavnom sastanku s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom poslanici opozicije su ukazali na taj problem. Lider DS Dragan Šutanovac je kazao da je ta stranka podnela više od 50 predloga izmena i dopuna zakona, a da nijedan nije došao na dnevni red, što je, kako je kazao, iznenadilo predstavnike EU.

Šokirali se

- Evropski komesar je naglasio da je potpuno neuobičajeno to što je parlament i u vreme predsedničkih izbora i sada, za vreme gradskih izbora, suspendovan. Oni ne razumeju na koji način to može da funkcioniše i svakako da su skrenuli pažnju srpskim vlastima da to nije način na koji se radi u demokratskim zemljama - kazao je Šutanovac.

NEMA RASPRAVE, SAMO GLASANJE NASLEPO

Politikolog Boban Stojanović kaže da je Skupština neradom izgubila primarnu funkciju - da se o zakonskim predlozima diskutuje.

foto: Beta

- I u retkim danima kada se zakaže sednica, imajući u vidu da veliki broj zakona čeka na usvajanje, na dnevni red se stave na desetine predloga i onda nema kvalitetne rasprave o svakom pojedinačno. Sednice se svode na glasanje naslepo i usputne svađe i vređanja. Iako građani, kao poreski obveznici, izdvajaju značajan novac za rad parlamenta, oni ne ispunjavaju svoje dužnosti - komentariše Stojanović.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Fonet, Beta, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja