(KURIR TV) PREDSEDNIK SRBIJE U HRVATSKOJ: Završen prvi dan posete
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Gust raspored sastanaka tokom dvodnevne posete

(KURIR TV) PREDSEDNIK SRBIJE U HRVATSKOJ: Završen prvi dan posete

Politika -

ZAGREB - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je počeo zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj, a sastaće se u Zagrebu sa hrvatskim državnim vrhom, učestvovaće na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, dok će utorak posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO.

Ekipa Kurira nalazi se u Zagrebu odakle uživo prenosi posetu predsednika Vučića

PORFIRIJE: Poseta Vučića je ohrabrenje Srbima u Hrvatskoj

21.50 - U toku je službena večera na Pantovčaku koju je delegaciji naše zemlje s Aleksandrom Vučićem na čelu priredila hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

1 / 13 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tamošnji mediji prenose da hrvatski premijer Andrej Plenkoviće.

20.35 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, posetio je večeras na Kaptolu nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije kardinala Josipa Bozanića, koji je pozdravio hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajedno napravili predsednik Vučić i predsednica Grabar Kitarović.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Vučić je rekao da Katolička crkva u Hrvatskoj može mnogo da pomogne u zbližavanju dva naroda i dveju zemalja i da se nada da će se u budućnosti više govoriti o onome što nas spaja, a ne o onome što nas razdvaja.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kardinal Bozanić je rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za ovaj deo Evrope i da podržava svaku vrstu dijaloga koji te odnose može da poboljša.

18.35 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je zajedno sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović posetio Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, gde su razgovarali sa polaznicima Akademije Srpskog narodnog vijeća, i predstavljen im je projekat "Budućnost Srba u Hrvatskoj".

Dvoje predsednika dočekali su mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije i profesor Dejan Jović.

Skupu prisustvuje dosta mladih Srba, polaznika Akademije, koji su srdačno pozdravili predsednika Vučića i slikali se sa njim i mitropolitom Porfirijem.

Mitroploit Porfirije je na početku razgovora Vučiću i kolegi Grabar Kitarović poručio da je oduševljen rečima koje su uputili tokom dana, rečima odgovornosti i brige za normalne odnose između dve zemlje.

IZ OBRAĆANJA PREDSEDNIKA ALEKSANDRA VUČIĆA U PRIVREDNOJ KOMORI HRVATSKE

17.21 - Uveren sam da će hrvatska politika biti otvorenija za srpske investicije.

17.18 - Hrvatski privrednici su dobrodošli u Srbiju

17.16 - Potrebno je ukidanje svih postojećih barijera.

17.12 - Naša ekonomska saradnja raste, naša razmena je sve veća. Poziv predsednice Grabar Kitarović investitorima iz Srbije je veoma bitan.

1 / 5 Foto: Marina Lopičić

17.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg sastanka sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u Zagrebu poručio je da ima nerešenih pitanja iz prošlosti, i da je zato mnogo važnije da dve zemlje gledaju u budućost.

Vučić i Jandroković razgovarali su o odnosima dveju zemalja, pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kao i o saradnji parlamenta Srbije i hrvatskog Sabora, rečeno je u saopštenju.

"Imaćemo sve više zajedničkih interesa, ako budemo zajednički radili na sređivanju pruge Beograd - Zagreb, ona može da bude ponovo ono što je bila pre dvadesetak godina - najvažnija saobraćajnica u regionu", istakao je Vučić.

16.33 - Završen sastanak sa Jandrokovićem, Vučić ide u Privrednu komoru Srbije, gde će biti održana zajednička konferencija sa Kolindom Grabar Ktiarović.

16.07 - U toku je sastanak sa šefom hrvatskog Sabora Goranom Jandrokovićem.

15.55 - Po završetku razgovora sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je bio zatvoren za javnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sa delegacijom peške uputio preko Markovog trga do Hrvatskog sabora.

1 / 8 Foto: Kurir TV
foto: Printscreen

Srpske zvaničnike će svečano dočekati predsednik hrvatskog parlamenta Goran Jandroković.

foto: Kurir TV

(FOTO) VUČIĆ U BANSKIM DVORIMA: Sa Plenkovićem o manjinama i temama od interesa za obe strane

15.47 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem "o temama od interesa za obe strane".

Na tviter profilu predsednika Srbije pre nekoliko minuta postavljena je slika sa sastanka sa hrvatskim premijerom, uz koju je napisano: "Razgovarao sam sa Andrejom Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo", navodi se na tviter profilu predsednika Srbije.

14.40 - Nakon upisivanja u Knjigu utisaka počeo je tet-a-tet sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

foto: Marina Lopičić

Predviđeno je i održavanje radnog ručka kojem će, uz dvojicu zvaničnika, prisustvovati i delegacije Srbije i Hrvatske.

foto: Marina Lopičić

14.15 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, po završetku konferencije za medije u Svečanoj dvorani u Pantovčaku, uputio ka zgradi Vlade Republike Hrvatske gde ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković.

foto: Marina Lopičić

Nakon srdačnog susreta na Markovom trgu usledilo je upisivanje u Knjigu utisaka, tzv. Zlatnu knjigu.

foto: Marina Lopičić

Tom prilikom predsednik Vučić istakao je uverenje da će odnosi Srbije i Hrvatske svakim danom bivati sve bolji.

foto: Marina Lopičić

"Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi između Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi iz Srbije, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos", napisao je Vučić ćirilicom.

1 / 8 Foto: Marina Lopičić

13.30 - Zagrebačka policija saopštila je da je jedna osoba uhapšena na protestu protiv posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog "neprimerenog transparenta".

S protesta na centralnom gradskom trgu oko 1.000 okupljenih veterana i udovica Domovinskog rata poručili su Vučiću da nije dobro došao u Hrvatsku, te povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo pozivom koji mu je upućen, kao i zabranom protesta na Trgu Svetog Marka.

12.58 - Po završetku bilateralnog sastanka usledilo je zajedničko obraćanje medijima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koji je Kurir TV prenosila uživo.

foto: Printscreen

(KURIR TV) ZAJEDNIČKA KONFERENCIJA U SVEČANOJ DVORANI U PANTOVČAKU Vučić i Kolinda saglasni: Srbija i Hrvatska će morati da imaju mnogo bolje odnose u budućnosti!

12.23 - Razgovor dvoje državnika iza zatvorenih vrata trajao je više od sat vremena.

foto: Marina Lopičić

Zbog kašnjenja u protokolu od 15 minuta, nešto kasnije su im se pridružile i zvanične delegacije Srbije i Hrvatske.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

10.45 - U svečanoj rezidenciji usledilo je fotografisanje dvoje zvaničnika.

foto: Marina Lopičić

Nakon toga počeo je "tet-a-tet" susret predsednice Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Vučića zatvoren za javnost.

foto: Marina Lopičić

Nešto kasnije pridružiće im se i zvanične delegacije.

Oko 12.30 časova očekuje se i zajednička konferencija predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović.

foto: Marina Lopičić, Printscreen Kurir TV

Kako je Vučić u nedelju najavio, u Zagrebu će razgovarati o bilateralnim odnosima - pitanju granice, nestalih, odnosu Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, kao i unapređenju ekonomskih odnosa.

1 / 10 Foto: Marina Lopičić

10.14 - Svečani doček predsednika Srbije priređen je na Pantovčaku.

Vučića su dočekali hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uz srpsku zastavu i intoniranu himnu Bože pravde.

foto: Marina Lopičić

Ispred glavne rezidencije postavljena je počasna jedinica Vojske Hrvatske i Vojni orkestar.

foto: Marina Lopičić

Predsednik Srbije je, nakon pozdrava zastavi i svečanog intoniranja himni dve države, izgovorio pozdrav vojnicima i nastavio smotru počasne garde.

foto: Marina Lopičić

Hrvatska predsednica je srpskog kolegu dočekala u crnom kaputu na čijim rukavima je zlatnim koncem izvezena reč "hrabrost".

10.02 - Protest na Markovom trgu ipak se neće održati. Policija je demonstrante koji nose transparente protiv predsednice Grabar Kitarović ipak zadržala na Trgu bana Jelačića.

09.50 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sleteo je u Zagreb nešto pre 10 časova.

1 / 8 Foto: Marina Lopičić

Duž trase kojom će se kretati i ispred institucija koje će posetiti, postavljene su srpske zastave.

Tim je otklonjena jedna nedoumica vezana za posetu srpskog predsednika Hrvatskoj, s obzirom da se spekulisalo da li će zastava biti, ali su sve ostale dileme po pitanju sadržaja posete i njenog ishoda i dalje otvorene.

foto: Marina Lopičić

Planirano je da sastanak dvoje predsednika traje jedan sat, da bi u 11.45 počeli bilateralni razgovori zvaničnih delegacija Srbije i Hrvatske.

Grabar Kitarović i Vučića obratiće se medijima u 12.30 sati.

foto: Marina Lopičić

Potom će srpski predsednik otići u Vladu Hrvatske, gde će u 13.35 sati imati "tet-a-tet" razgovor sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

foto: Printscreen Google Maps

Sastanak predsednika Vučića i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića planiran je za 15.15 sati.

foto: Predsedništvo Srbije

U 16 sati predviđeno je obraćanje Grabar Kitarović i Vučića na Hrvatsko-srpskom privrednom forumu u Hrvatskoj privrednoj komori. Sastanak predsednika Vučića i predsednice Grabar Kitarović sa polaznicima Akademije SNV i predstavljanje projekta "Budućnost Srba u Hrvatskoj", biće održan u 16.45 sati u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

NOVI DETALJI POSETE VUČIĆA HRVATSKOJ: Izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu

Predsednik Srbije će sutra, drugog dana posete, u 10 sati u Vrginmostu imati sastanak sa stanovnicima tog mesta, obići osnovnu školu "Gvozd", i posetiti jednu porodicu. On će se po podne, u 16 sati u Zagrebu, obratiti na Drugoj velikoj skupštini SNV i ZVO u dvorani Lisinski, navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić/Foto: Tanjug Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track