(KURIR TV) PREDSEDNIK SRBIJE NASTAVIO POSETU HRVATSKOJ Vučić sa meštanima Vrginmosta: U svojoj matici i srpskom narodu uvek ćete imati podršku!
Foto: Marina Lopičić

Gust raspored aktivnosti drugog dana posete

(KURIR TV) PREDSEDNIK SRBIJE NASTAVIO POSETU HRVATSKOJ Vučić sa meštanima Vrginmosta: U svojoj matici i srpskom narodu uvek ćete imati podršku!

Politika -

ZAGREB - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetio je Srbima koji žive u toj zemlji.

13.27 - Vučić se, nakon konferencije za medije, uputio natrag u Zagreb, gde će danas po podne razgovarati sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj će prisustvovati većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

13.00 - Predsednik Vučić se, po završetku razgovora sa meštanima Vrginmosta, obratio prisutnim novinarima sabravši utiske iz dvodnevne posete Hrvatskoj.

foto: Marina Lopičić

On je istakao ponos što se srpska delegacija ponašala ozbiljno i racionalno tokom posete Hrvatskoj i dodao da će pozvati hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da pre leta poseti Srbiju.

VUČIĆ SABRAO UTISKE O POSETI HRVATSKOJ: Došao sam da razgovaramo, a ako od mene očekujete poniznost - nećete je dobiti!

12.40 - Predsednik Vučić je podsetio da su on i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić već pomogli obnovu mnogih pravoslavnih crkava u Hrvatskoj i to, kako je objasnio, "privatnim novcem, jer na državni na taj način nemaju prava".

foto: Twitter Printscreen

"Videćemo kako još možemo pomoći, barem da nađemo privatne donatore i tako skupimo novac. Zahvalan sam vam svima što ste me ovako lepo ovde dočekali. Interes Srbije je da živite na svojim ognjištima i čuvate i njih i svoje kuće i porodice. Onoliko malo koliko pametnom i ozbiljnom politikom možemo da vam pomognemo, to ćemo i učiniti. Ljudi u Srbiji brinu o vama, poštuju vas i vole. Uvek ćete imati podršku u svojoj matici i srpskom narodu. To jeste budućnost i mislim da će Srbi i Hrvati, ma kako teško to danas izgledalo, morati da budu mnogo bliži. Naš pristup biće ozbiljan i odgovoran, upućen na mir i saradnju. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će biti na izuzetan način dočekana u Srbiji, jer ćemo tako dokazati da od njih tražimo samo ono što i sami pružamo, ništa više od toga. Želim vam dobru budućnost, više dece i da sledeći Božić već imate makar obrise crkve ovde. Pomoći ćemo i da klub "Petrova gora" ponovo pobeđuje. Hvala vam, bila mi je izuzetna čast i ponosan sam što i vi ponosno nosite srpsko ime i prezime i poštujete hrvatske komšije. Mi ćemo gledati da svojom politikom ničim to ne ugrozimo. Sve najbolje želim vama i vašim porodicama", zaključio je predsednik Vučić današnji razgovor sa meštanima Vrginmosta.

12.32 - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je, na kraju razgovora, pozdravio predsednika Vučića i istakao da se preostali Srbi u Hrvatskoj nalaze u teškoj situaciji i da je možda i najveći problem pitanje zapošljavanja.

foto: Printscreen/Pink

"Znam da se vi zalažete da se pripadnici hrvatske nacionalne manjine ravnomerno zapošljavaju u Srbiji. Voleo bih kada bi isti slučaj bio i u Hrvatskoj. Trebalo bi razmotriti i mogućnost da uspešne srpske kompanije dođu, otvore ovde firme i zaposle ljude, makar 10-20, ne samo Srba naravno, već i Hrvata. Takođe bismo voleli kada bi se u Vrginmostu sagradila pravoslavna crkva i da onda vernici obe vere imaju ravnopravni tretman", predložio je Linta i izrazio nadu da će se dijalogom dve zemlje otvoriti i rešiti mnoga sporna pitanja.

foto: Marina Lopičić

12.15 - Jedan meštanin Vrginmosta osvrnuo se na činjenicu da je predsednik Vučić vatreni navijač Crvene Zvezde i objasnio da u Vojniću postoji fudbalski klub "Petrova gora" koji se teško izdržava.

foto: Marina Lopičić

"Bilo bi dobro kada bi Fudbalski savez Srbije zajedno sa Nogometnim savezom Hrvatske nešto učinio da se stadion kluba "Petrova gora" malo bolje uredi i da se nabavi mini-bus kako igrači, kada putuju, ne moraju da traže prevoz", objasnio je on, a Vučić je kroz osmeh uzvratio da će to rešiti i da bi mu bilo lako kada bi to bio najveći problem koji muči Srbe u Hrvatskoj.

Drugi meštanin objasnio je da se ne može požaliti na profesionalnost rada zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, ali da bi voleo kada bi se pokrenulo pitanje zastupljenosti nacionalnih manjina među njima.

foto: Marina Lopičić

"Srbi bi se bolje osećali kada bi bila veća zastupljenost Srba među policajcima, barem u opštinama gde smo većinsko stanovništvo", naveo je on, a Vučić je podsetio da je upravo na tu temu razgovarao u ponedeljak sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i da se nastaviti da se za pomenuto i bori.

11.55 - U nastavku razgovora okupljenih meštana sa predsednikom Vučićem predočen je problem niskih primanja sa kojima je, kako su objasnili, nemoguće izgurati mesec, kao i problem neoverenih zdravstvenih i radnih knjižica.

foto: Printscreen/Pink

Oni su predočili Vučiću pretnje i uvrede sa kojima su se suočavali od lokalnih funkcionera, na šta im je predsednik objasnio da će pomoći koliko može i da uvek imaju u vidu da im obraz niko ne može oduzeti.

11.32 - Predsednik Aleksandar Vučić prepustio je potom reč okupljenim Srbima i kino-sali kako bi ga što bolje upoznali sa problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju i zajedno pronašli rešenje.

foto: Marina Lopičić

Jedan meštanin istakao je da je Vrginmostu najviše potrebna pomoć stručnih ljudi, pre svega onih koji se bave poljoprivredom, jer je to podneblje izvrsno za proizvodnju, ali je zemljište nažalost neiskorišćeno.

foto: Marina Lopičić

"Mi želimo da radimo, hoćemo da radimo, ali jednostavno nemamo priliku", objasnio je on.

foto: Marina Lopičić

Jedan stariji muškarac, koji je istakao da je u penziji od 1974. godine, dodao je da je još jedan veliki problem sa kojima se meštani suočavaju - problem neisplaćenih penzija i zamolio predsednika Vučića da utiče na Vladu Hrvatske da reši to pitanje kako bi oni, naveo je, "mogli da dostojanstveno žive u poznim godinama".

11.19 - Predsednik Vučić stigao je u salu u Vrginmostu gde ga je dočekalo mnoštvo okupljenih Srba.

foto: Marina Lopičić

"Došao sam, pre svega, da čujem vas. Danas sam obišao jednu porodicu sa troje dece i oni mi kažu da su to jedina deca u Podgorju. Obišao sam i školu, direktorka mi je rekla da je pre nekoliko godina bilo 230 dece, danas ih je samo 93. Pomogli smo računarima, ali važno je da bude više dece, to je veliki problem i u Hrvatskoj, i u Srbiji, i na svakom mestu. Zahvalan sam Kolindi Grabar Kitarović na pozivu u posetu i ne vidim da nam se pogledi po pitanju budućnosti mnogo razlikuju, imamo zajedničke probleme i ako ih zajedno rešavamo - mnogo ćemo ih lakše rešiti. Iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine", poručio je predsednik.

foto: Marina Lopičić

On je na početku obraćanja okupljenima rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne i istakao da su to sve sitnice, a da se vremenom mora pronaći način za rešavanje krupnijih problema.

foto: Marina Lopičić

"Želimo da svako ko je Hrvat u Srbiji sa ponosom može da kaže da je Hrvat i nosi svoje ime, a isto želim i da vi sa ponosom nosite ovde svoje srpsko ime i prezime, da se ničega ne stidite, ničega ne bojite i da možete s punim pravom otvoreno da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske. Sve što tražimo za Srbe ovde, spremni smo da iste sekunde pružimo i Hrvatima u Srbiji", podvukao je Vučić i dodao da će veoma brzo uputiti zvaničan poziv hrvatskoj predsednici Grabar Kitarović da poseti Beograd.

10.46 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Vrginmost, a po dolasku je posetio porodicu Predraga Lapčevića, Predraga i Draganu i njihovo troje dece Aleksandra, Vesnu i Zorana.

foto: Twitter Printscreen

Predsednik je u Vrginmost doneo i poklone - kompjutere za tamošnju školu "Gvozd".

foto: Marina Lopičić

"Očekujem da ćemo u budućnosti moći neke stvari da promenimo", kratko je kazao Vučić za N1 pre nego što je ušao u lokalnu školu "Gvozd".

foto: Marina Lopičić

Vučića su školarci pozdravili spletom srpskih igara.

On im je obećao da će im poslati narodnu nošnju.

foto: Marina Lopičić

10.12 - Na vratima sale u kojoj će predsednik Vučić razgovarati sa meštanima, srpsku delegaciju čekaju Anja (10) i Stefan (12).

foto: Kurir

Njih dvoje će predsednika Srbije dočekati kako tradicija nalaže - u srpskoj nošnji, pogačom i solju za dobrodošlicu.

10.00 - U Vrginmostu, gde živi oko 3.000 stanovnika od kojih je čak 70 odsto Srba, od ranog jutra je sve spremno za dolazak srpskog predsednika.

foto: Kurir

Veliki broj okupljenih meštana izložiće Vučiću svakodnevne probleme sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju.

09.45 - Duž cele deonice koju predsednik Srbije treba da prođe od glavnog grada Hrvatske do Vrginmosta, velike su mere bezbednosti.

09.37 - Predsednik opštine Gvozd Branko Jovičić istakao je takođe da su problemi zapošljavanja i loše infrastrukture glavne prepreke sa kojima se nose Srbi u Hrvatskoj.

foto: Printscreen

"Najveći deo je staračko stanovništvo, što situaciju čini još težom, ali i u takvim uslovima moramo funkcionisati", dodao je Jovičić.

foto: Kurir

09.28 - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je, uoči dolaska predsednika Vučića, istakao da Srbi u Hrvatskoj žive veoma teško i da se suočavaju sa velikim brojem problema, pre svega problemom zapošljavanja, a kao primer naveo je da su u Vrginmostu od 60 policajaca samo dvojica Srbi.

foto: Printscreen

"Drugi problem je pitanje upotrebe maternjeg jezika i otetog poljoprivrednog zemljišta", podsetio je Linta.

foto: Printscreen

Vrginmost je 1996. godine preimenovan u Gvozd i mesto je u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji "Oluja", a danas u toj i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica.

foto: Kurir

Po povratku u Zagreb Vučić će razgovarati sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj će prisustvovati većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

foto: Marina Lopičić

Posetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče pre podne susretom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, a tokom dana razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

(Kurir.rs/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DA SE NAJEŽIŠ: Ovako se himna Bože pravde orila na Pantovčaku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track