DRAGAN ĐUKANOVIĆ Poseta Vučića Hrvatskoj korisna za obe države! Važno je da se gleda u budućnost!
Foto: Printskrin RTS

POSETA PREDSEDNIKA SRBIJE HRVATSKOJ

DRAGAN ĐUKANOVIĆ Poseta Vučića Hrvatskoj korisna za obe države! Važno je da se gleda u budućnost!

Politika -

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže da je poseta predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj korisna za obe države.

Istakao je da je važno da se gleda u budućnost kada je reč o odnosima Zagreba i Beograda, ali i da je neophodno da se reše problemi koji su nastali kao posledica raspada bivše Jugoslavije.

Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je teško prekočiti pitanja iz prošlosti kada je reč o razgovorima zvanične Hrvatske i Srbije, ali da je važno da se gleda u budućnost.

"Ono što jeste veoma značajno je da se ipak gleda u budućnost, da se reše problemi koji su nastali kao posledica raspada Jugoslavije i da idemo dalje ka kontekstu evropskih integracija kako bi Srbija i Hrvatska se ponovo našle pod jednim okriljem, a to su evrointegracije", rekao je Đukanović.

Govoreći o tome kakav je mogući učinak moratorijuma na teme prošlosti, koji je juče predsednik Aleksandar Vučić predložio, Đukanović kaže da je zarad smanjenja evidentnih tenzija u društvu veoma značajno da nema nečeg što podstiče loše raspoloženje.

"Ja se nadam da je to moguće i mislim da je značajno da se tako nešto preduzme kako bi se smanjili ti nekada i prenaglašeni stereotipi i kroz medije i kroz izjave javnih funkcionera vezane za susede, u ovom kontekstu konkretno za Hrvatsku", dodao je Đukanović.

Ukaazao je da je poseta Vučića Zagrebi bila korisna za obe države.

"Mislim da je ova poseta bila u korist obe države i mislim da je veoma značajno da se napokon reše ovi problemi koji u prouzrokovani uglavnom raspadom bivše Jugoslavije i u tom smislu se nadam da će doći do otvaranja pojednih pitanja, poboljšanja statusa etničkih manjina, pitanje definisanja granice, okončanje procesa sukcesije, veoma značajno pitanje nestalih osoba. Postoji jedan set pitanja koje što pre treba rešiti", istakao je Đukanović.

mogućnost, ustavnim zakonom to nije moguće", zaključio je Đukanović za RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track