(FOTO) OVO SU ALEKSANDAR, VESNA I ZORAN, JEDINI MALIŠANI U PODGORJU: Oni ponosno nose svoje SRPSKO PREZIME!
Foto: Twitter Printscreen

Srpska porodica Lapčević ugostila Vučića u vrginmostu

(FOTO) OVO SU ALEKSANDAR, VESNA I ZORAN, JEDINI MALIŠANI U PODGORJU: Oni ponosno nose svoje SRPSKO PREZIME!

Politika -
1 / 3 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, danas je u Vrginmostu obišao srpsku porodicu Lapčević - Predraga i Draganu i njihovo troje dece Aleksandra, Vesnu i Zorana.

foto: Twitter Printscreen

- Danas sam obišao jednu porodicu sa troje dece i oni mi kažu da su to jedina deca u Podgorju...

- Obišao sam i školu, direktorka mi je rekla da je pre nekoliko godina bilo 230 dece, danas ih je samo 93... Velika škola, lepa škola, ali je važno da bude što više dece - rekao je Vučić posle posete i druženja s mališanima u osnovnoj školi Gvozd u Vrginmostu kojima je na dar doneo deset laptop računara, a oni njemu poklonili ručni rad! U toku dana stići će im i 11. jer se ispostavilo da im treba još jedan.

foto: Marina Lopičić

Od 94 đaka u Vrginmostu, 42 odsto su deca srpske nacionalnosti, 30 odsto đaka ima izborni predmet pravoslavnu veronauku, a 32 odsto pohađa srpski jezik i kulturu.

foto: Marina Lopičić

U holu škole deca su za predsednika Srbije izvela jednu koreografiju, a Vučić je na kraju, interesujući se za rad folklorne sekcije, upitao da li im je nešto potrebno, na šta je dobio odgovor da bi voleli da imaju vlašku nošnju, pa je obećao da će dobiti i tu nošnju.

Podsetimo, Vrginmost je mesto gde su Srbi stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i tokom operacije "Oluja". Ustaše su 1941. godine u ovom mestu i okolini ubile više od hiljadu i po Srba.

foto: Marina Lopičić

Tokom operacije "Oluja" život je izgubilo 67 srpskih civila, od kojih se neki vode kao nestali. Vrginmost je nakon završetka sukoba nastanjen uglavnom Hrvatima iz BiH, ali ima i Srba povratnika.

"Mogu reći da sam za sada zadovoljan" Vučić, koji drugog dana posete Hrvatskoj boravi u Vrginmostu, gde živi i srpsko stanovništvo, izjavio je da je za sada zadovoljan i da očekuje da mnogo toga promenimo u budućnosti".

(Kurir.rs/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) KOLO U ZNAK DOBRODOŠLICE.Deca iz Vrginmosta dočekala predsednika Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track