Predsednik Srbije treba da se obrati skupu

(KURIR TV) SKUPŠTINA SNV U ZAGREBU Grabar Kitarović poručila Srbima: Hrvatska je vaša domovina!

Politika -
1 / 10 Foto: Marina Lopičić

ZAGREB - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Zagrebu, na samom kraju zvanične dvodnevne posete Hrvatskoj, prisustvuje Drugoj skupštini Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog veća opština, koja se održava u dvorani Lisinski.

foto: Marina Lopičić

17.50 - Kolinda Grabar Kitarović je rekla da niko u Hrvatskoj ne sme biti građanin drugog reda.

"Poručujem Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska vaša domovina", istakla je ona.

17.44 - "Članstvo Srbije u EU je i hrvatski interes. U pristupnom procesu postoje otvorena pitanja za koja verujem da možemo rešiti bez spoljnog uticaja. Drago mi je što su ovde i Hrvati i Srbi, drago mi je gospodine predsedniče vaša obećanja za unapređenje hrvatske zajednice u Srbiji", rekla je Grabar Kitarović.

17.40 - Prisutnima se obraća predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

17.34 - "Vaš opstanak ovde, znači i nama opstanak", naglasio je Vučić.

foto: Marina Lopičić

17.48 - Grabar Kitarović je rekla da niko u Hrvatskoj ne sme biti građanin drugog reda.

17.23 - "Došlo mi je deset puta da pitam Pupovca zašto nije glasao protiv Zakona o braniteljima. Nisam ga pozvao jer je njemu teže nego meni. Jednom mi je ispričao da su mu prišli jednom neki mladići koji su ga pljunuli i zalepili mu nešto... I prvi put sam video na neki način strah kod njega. I ne želim da za to okrivim hrvatski narod. Budala takvih ima svuda, imamo ih i mi u Srbiji. Hvala svima vama koji nam očitate lekciju kako se može pristojno ponašati. I kao što je rekao gradonačelnik Bandiž - hajde da pokažemo toleranciju", rekao je Vučić.

17.21 - "Ne želim nikoga da napadam, ali sam video ljude koji su se sklonili u ugao sale da kamera ne može da dođe do njih, da neko na snimku posle ne može da ih vidi. Pitao sam neke prijatelje, ali nema racionalnog objašnjenja, a to je nekad najteže", rekao je Vučić.

17.18 - "Posebna mi je čast da sa predsednicom Hrvatske prisutsvujem ovom skupu. Srbi u Hrvatskoj su narod sa velikom istorijom. Iako smo svi svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj, trebalo bi nekad da pokažemo i onu lepšu stranu", rekao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

17.17 - "Hvala Vam na tome što čuvate svoje ognjište, i svoje srpsko ime i prezime", rekao je Vučić.

17.15 - Prisutnima se obraća predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

17.13 - Porfirije se zahvalio Vučiću na hrabrosti da se suoči sa svim problemima "ulazeći u vatru".

17.11 - "Počnimo od sebe i da ne prebacujemo krivicu na druge. Onda ćemo imati snage da te druge učinimo senzibilne za nas koji smo manjina. Predispozicije koje imamo mi i Hrvati su takve da nam mnogi zavide", rekao je Porfirije.

foto: Marina Lopičić

17.09 - "Mi smo često skloni da krivimo druge. Ali ja na ovom skupu postavljam pitanje šta smo mi sebi učinili, da li se mi osećamo kao zajednica? Ako smo samosvesni kao zajednica onda među nama postoji solidarnost. Znam da se plašite, i možda postoji bezbroj objektivnih razloga, ali ima i subjektivnih. Možda je tako lakše", poručio je Porfirije.

17.07 - Vladika Porfirije je rekao da SNV postoji da bi čuvao identitet.

"Postoje razni identiteti, nacionalni je svakako bitan, ali najvažniji je duhovni. Ukoliko nemamo taj identitet zdrav, onda je svaki drugi osuđen na propadanje", rekao je Porfirije.

17.01 - Prisutnima se obraća Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije.

"Susreti su kao banje, rekao je Šopenhauer. Ovaj susret i jeste jedna banja. Rezultati boravka u banji se pokazuju naknadno. Ima mnogih koji bi da umanje značaj ovog susreta. Ali ovaj susret koji se desio između predsednice Hrvatske i predsednika Srbije jeste banja koji će svoje rezultate tek pokazati", rekao je mitropolit Porfirije.

16.59 - Ovo ću reći iz srca - multikulturalan Zagreb je floskula, ali interkulturalni dijalog je život. A za to su zaslužni predsednica Grabar Kitarović i predsednik Aleksandar Vučić. Ovo je dobar početak, i hvala vam na tome. Ovo su pomaci ka boljim odnosima Hrvata i Srba ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

16.57 - Bandić je rekao da danas hrabro i optimistično gledamo u budućnost.

- Svet našoj deci moramo ostaviti boljim nego što smo ga zatekli, rekao je on.

16.54 - Skupu se obraća Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, koji je pozdravio sve prisutne.

foto: Printscreen

16.30 - Skupštini se prvi obratio Milorad Pupovac, predstavnik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru, koji je predstavio članove Skupštine, pozdravio prisutne predstavnike diplomatskog kora, a potom i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na šta je usledio gromki aplauz.

foto: Marina Lopičić

Pupovac se osvrnuo na važne istorijske momente u zajedničkoj istoriji Srba i Hrvata, bana Jelačića, patrijarha Rajačića i godinu 1848, a zatim na 1906. godinu i Svetozara Rajačića, a zatim i na kraj Drugog svetskog rata i pesnika Vladimira Nazora i Vladimira Bakarića.

foto: Marina Lopičić

- Jedini novi početak i nova budućnost je ovo ovde i jedino ono što predstavlja pravi smer jeste građenje novih odnosa između Srba i Hrvata - rekao je Pupovac dodajući da dijalog nema alternativu i da je i Srbima u Hrvatskoj mnogo stalo da ga niko ne pokvari.

Pupovac je dodao da je u toku Treća velika skupština SNV i zahvalio se svim gostima koji su došli na Skupštinu.

foto: Kurir TV

16.25 - Počela Druga skupština SNV u dvorani Lisinski. Vučićev ulazak u salu propraćen burnim aplauzom i ovacijama. Čitav događaj započeo je intoniranjem hrvatske himne "Lijepa naša", a zatim je usledilo intoniranje himne Republike Srbije "Bože pravde".

1 / 6 Foto: Kurir

Vučić se u Zagreb vratio posle posete Vrginmostu, u kojem je razgovarao sa Srbima, koji žive u tom delu Hrvatske, o svakodnevnim problemima koji ih tište.

Inače, velika skupština Srpskog narodnog vijeća održava se u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski uz prisustvo predsednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović.

Na početku su intonirane himne dve zemlje, a potom se okupljenim delegatima iz cele Hrvatske obratio predsednik SNV Milorad Pupovac.

foto: Marina Lopičić

Skupštini prisustvuju i ministarke iz vlade Srbije Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života, crkveni dostojanstvenici, ambasadori. Delegatima će se obratiti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i dvoje predsednika. Velika skupština predstavlja nastavak tradicije održavanja crkveno-narodnih sabora Srba u Hrvatskoj.

foto: Marina Lopičić

SNV je tu tradiciju obnovio, u maju 2008, kada je okupio više od 1.500 izabranih većnika manjinskih srpskih veća iz cele Hrvatske.

Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svetskog rata.

Na današnjoj, trećoj Velikoj skupštini SNV-a okupiće se većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

foto: Marina Lopičić

Na Skupštini će biti usvojene izjave, koje će biti dostavljene institucijama Republike Hrvatske i njenoj javnosti, te institucijama Republike Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama.

foto: Marina Lopičić

Najslavniji i najznačajniji crkveno-narodni sabor Srba u Hrvatskoj - Majska skupština - održana je u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima. Tom je prilikom Josif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom. Odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor, podseća se u saopštenju.

(Kurir.rs/Foto: Marina Lopičić/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VUČIĆ ŠETA CENTROM ZAGREBA: Posle ručka sa Plenkovićem predsednik Srbije prošao Trgom Sv. Marka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track