SRPSKA LISTA: Nemački šef diplomatije povredio osećanja Srba
Foto: Fonet

Neodmerene izjave Gabrijela

SRPSKA LISTA: Nemački šef diplomatije povredio osećanja Srba

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska lista izrazila je večeras nezadovoljstvo zbog izjava šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici i navela da je neodmerenim izjavama povredio osećanja Srba kvalifikujući institucije srpskog naroda kao kriminalne i nepostojeće.

Srpska lista je u saopštenju ocenila da je tako pogrešna procena situacije mogla proisteći samo iz činjenice da su domaćini pogrešno informisali gosta ne predstavljajući mu tamošnju političko-bezbednosnu situaciju u pravom svetlu.

"Pozivamo ministra Gabriela da, ako zaista ima saznanja o vladavini organizovanog kriminala na severu Kosova i Metohije i o ljudima koji, kako tvrdi, ubijaju ili su spremni da ubijaju, ta saznanja bez odlaganja podeli sa nadlešnim pravosudnim organima, umesto što neprimerenim aluzijama stigmatizuje legitimno izabrane predstavnike našeg naroda koji se bori za opstanak u teškim uslovima", ističe se u saopštenju Srpske liste.

U saopštenju SL navodi da se nikome ne može dozvoliti da "paušalno stigmatizuje" institucije javne vlasti u sredinama sa srpskom većinom. Navodi se i da je Srpska lista na čelu lokalne samouprave u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji i da je na tu poziciju došla zahvaljujući ubedljivoj podršci srpskog naroda.

"Ministar Zigmar Gabriel je povredio osećanja Srba kvalifikujući, na srpski državni praznik, institucije našeg naroda kao kriminalne i nepostojeće, iako je sasvim sigurno morao biti upoznat da Srbi, da nema tih institucija, danas verovatno više ne bi ni živeli na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju SL.

"Nadamo se da je ministru Gabrielu poznata činjenica da je sever pokrajine, koji je danas opisao kao zonu vladavine organizovanog kriminala, uprkos brojnim problemima i činjenici da kao i u druge sredine na KiM i posle dve decenije međunarodne uprave u kojoj je aktivno učestvovala i njegova vlada ima i kriminala i korupcije, jeste deo Kosova i Metohije na kojem je, prema zvaničnim statistikama MUP-a u Prištini, najmanje počinjenih, a najviše rasvetljenih krivičnih dela", ukazuje se u saopštenju SL.

Šef nemacke diplomatije Zigmar Gabrijel je, prilikom posete Kosovskoj Mitrovici, rekao da postoji organizovani kriminal na severu Kosova, prenosi RTK na srpskom jeziku.

"Ovde ne postoji javna uprava, već na vrhu moći stoje ljudi iz organizovanog kriminala koji se čak ne libe i da ubijaju, a to međunarodna zajednica ne sme da toleriše", rekao je on.

Kako prenosi RTK dva, on je novinarima rekao da je situacija tamo više nego komplikovana, i da se mora boriti protiv organizovanog kriminala, kao i da je potrebna podrška Beograda.

foto: Zorana Jevtić

Dačić: Putuj Gabrijele

I ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je Zigmaru Gabrijelu da "prihvati realnost" da je sadašnja nemačka vlada u odlasku.

"Pozdravite ga. Putuj Gabrijele i prihvati realnost da je sadašnja Vlada Nemacke u odlasku", rekao je Dačić na pitanje novinara Insajdera kakav je stav Srbije povodom stava Nemacke koji je izneo Gabrijel.

Insajder navodi da Dačić nije želeo da odgovara na dodatna pitanja, uz objašnjenje da nije u zemlji, ali je najavio da će šef nemačke diplomatije od njega odgovor dobiti u subotu.

(Kurir.rs/Tanjug/ Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track