ALAVI: Pet poslanika za kirije potrošilo 3,5 miliona
Foto: Marina Lopičić

Skupština jedva radi, ali stanarine plaćamo

ALAVI: Pet poslanika za kirije potrošilo 3,5 miliona

Politika -

Maja Gojković i poslanici Boško Obradović, Predrag Jelenković, Dejan Šulkić i Goran Čabradi na lični zahtev mesečno primaju po 35.000 iako žive na dva sata od Beograda

Petoro narodnih poslanika u proteklih 20 meseci, koliko je proteklo od 3. jula 2016, kad je konstituisan ovoj saziv parlamenta, iz državne kase „izbilo“ je 3,5 miliona dinara pošto im se na lični zahtev, uz poslaničku platu od oko 105.000 dinara, isplaćuje mesečna naknada od 35.000 dinara za zakup stana u Beogradu.

Svakom od njih je, dakle, na račun leglo još po 700.000 dinara, iako su u tom periodu radili tek 110 dana, ili oko tri meseca.

foto: Printscreen

Cvijetin Milivojević

NE ZASLUŽUJU NI PLATU

Analitičar Cvijetin Milivojević kaže da poslanici ne treba da primaju naknade za stanovanje.

- Mislim da narodni poslanici ne bi trebalo da primaju ni platu, jer bi trebalo da je čast to što su ih građani izabrali da ih predstavljaju u parlamentu. Zato je, po mom mišljenju, ispod časti to što uzimaju novac za zakup stanova - ocenjuje Milivojević.

foto: Printscreen

Pravo na naknadu

Pravo na naknadu za iznajmljivanje nekretnine u prestonici koristi predsednica parlamenta Maja Gojković (SNS) i poslanici Boško Obradović (Dveri), Predrag Jelenković (SDPS), Dejan Šulkić (samostalni), Goran Čabradi (Zelena stranka).

- Pravo je poslanika koji nema prebivalište u Beogradu i ne koristi pravo na hotelski smeštaj u dane održavanja sednice Skupštine i njenih radnih tela da mu se na lični zahtev isplati mesečna naknada na ime zakupa stana u Beogradu u iznosu od 35.000 dinara (uračunati svi troškovi zakupa stana - struja, telefon, komunalne usluge...), a radi ostvarivanja prava poslanik je dužan da priloži overeni ugovor o zakupu stana - navode u Skupštini.

Jelenkoviću iz Niša do prestonice treba oko tri sata automobilom, dok su Gojkovićeva i Čabradi iz Novog Sada, Obradović je iz Čačka, a Šulkić iz Velike Plane, što bi značilo da za sat do sat i po vremena vožnje mogu da stignu do radnog mesta u Skupštini Srbije. I to kad se održavaju sednice. Ove godine još uvek nije održana nijedna, a u prethodne dve godine bilo ih je tek 37. Nameće se zato pitanje da li su privilegije koje ova petorka koristi ekonomski opravdane.

Završetak auto-puta

Boško Obradović kaže da se ta sredstva uplaćuju svim poslanicima koji borave u Beogradu za vreme zasedanja:

- Uslov da dobiju ovu naknadu je da izgube pravo na putne troškove. Tako da ovo manje košta državu nego da uzimamo putne troškove za svaki dolazak na skupštinska zasedanja. A Čačak je još uvek na dva i po sata od Beograda jer kasni završetak auto-puta koji je Vučićeva vlast obećala da će biti završen još pre dve godine.

Neradnici

OD NOVE GODINE NA ODMORU

Od početka 2018. godine narodni poslanici nisu imali nijednu redovnu sednicu, dok je za proteklih 20 meseci, od 3. jula 2016, kad je konstituisan ovaj saziv parlamenta, održano tek 37 sednica. Tako su poslanici radili svega 110 dana, ili ukupno oko tri meseca. Prema sadašnjem planu, narodni poslanici planiraju da se okupe tek posle 4. marta, odnosno nakon izbora u Beogradu. Skupštinsku raspravu čeka oko 150 zakona, od čega čak četrdesetak koje je predložila Vlada Srbije u novembru i decembru 2017.

Kurir / B. Bojić

Foto: Marina Lopičić, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track