NE DAJU MU DA SE LEČI U SRBIJI: Tužioci se plaše da će Mladić pobeći!
Foto: EPA

RIGOROZNI

NE DAJU MU DA SE LEČI U SRBIJI: Tužioci se plaše da će Mladić pobeći!

Politika -

Tužilaštvo Međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se juče zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

Tužioci su tražili da žalbeno veće Sudskog mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, odbaci taj zahtev Mladićevih branilaca kao neosnovan.

Po tužilaštvu, Mladić nije dokazao da bi se, ako bi bio pušten na lečenje u Srbiji, vratio u haški pritvor po okončanju tog lečenja.

- Takođe, Mladić nije dokazao da postoje „posebne okolnosti“ u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem koje bi opravdale puštanje na privremenu slobodu posle izricanja presude. Mladić je propustio čak i da konkretno navede koju terapiju on zahteva, a nije ni argumentovao da primerena nega nije dostupna u Holandiji - naveli su tužioci. Hitan zahtev Mladićeve odbrane da on bude pušten u Srbiju na lečenje podnet je početkom februara kao poverljiv dokument.

Tužilaštvo u jučerašnjem odgovoru tvrdi da se rizik od Mladićevog bekstva povećao nakon što mu je u novembru izrečena doživotna zatvorska kazna.

Kurir / E.K.

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo kako je otkriven identitet čoveka koji je bacio bombu na ambasadu SAD u Podgorici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja