MILOVAN JOVANOVIĆ: Vučić je neko ko ima najbolje zvanične odnose sa Nemačkom od 1945. godine!
Foto: Printscreen N1

analiza poznatog novinara

MILOVAN JOVANOVIĆ: Vučić je neko ko ima najbolje zvanične odnose sa Nemačkom od 1945. godine!

Politika -

Novinar Milovan Jovanović kaže da je uticaj Rusije nesporan ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori, Makedoniji, BiH i u Hrvatskoj. "Balkan je Rusiji uvek služio kao moneta za potkusurivanje", dodaje, navodeći da je evidentan "maligni uticaj Moskve" u regionu.

To je dobra i važna poseta, usledila je nakon posete šefa ruske diplomatije i pre toga senatora Džonsona iz SAD, kaže na to Jovanović. Evropeizacija, statusno rešenje Kosova, susedsko pomirenje je nešto što predsednik Vučić sprovodi poslednjih pet godina, dodaje.

Kaže da je najvažnije pitanje za Srbiju pomirenje sa Albancima, Bošnjacima, Hrvatima i statusno rešenje Kosova.

Osvrćući se na odnose Moskve prema Srbiji, rekao je da je Balkan Rusiji uvek služio kao moneta za potkusurivanje.

Citiraću mog prijatelja, generala Grahovca - Srbija je poligon crnogorske mafije i ruske mitomanije, kaže. "Mi civilizacijski pripadamo Evropi", dodaje.

Nema dileme da je evidentiran maligni uticaj Rusije na Balkanu, da je Moskva finansirala (vođu Katalonaca Karlesa) Pućdemona, (austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana) Štrahea, Altrenativu za Nemačku, pronacističku partiju, kaže. Jovanović navodi da se Moskva time javno hvali.

Osvrćući se na pisanje lista Danas da Moskva ima veliki uticaj na kabinet predsednika Srbije, Jovanović kaže da Rusija sigurno to pokušava, a da je i ranije pričao da je SPS "ispostava KGB" i Rusije. Kaže da tome u prilog govori činjenica da je Dušan Bajatović i dalje na čelu Srbijagasa.

"Uticaj Rusije je nesporan ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori, Makedoniji, BiH i u Hrvatskoj... Balkan je Rusiji uvek služio kao moneta za potkusurivanje... Ne može Rusiji da bude bitnija RS, Srbija, Makedonija, BiH u odnosu na Belorusiju, Ukrajinu, Kazahstan..."

Govoreći o predstojećoj poseti predsednika Vučića Nemačkoj, osvrnuo se i na

trenutno političko stanje u toj zemlji.

Nemačka je u najvećoj političkoj krizi od Drugog sve rata, i prvi put od tada se u Bundestagu našla pronacistička partija "Alternativa za Nemačku", navodi.

"Poslednje ankete od pre nekoliko dana pokazuju da je Socijaldemokratska partija pala na nekih 15 odsto, a da je Altrenativa za Nemačku postala druga po snazi sa 16 odsto, a da je i dalje vodeća partija Hrišćansko-demokratska unija sa 31 procenat", dodaje.

Merkel, kaže, nije više čelična već staklena lejdi, i da njen autoritet i uticaj niuje isti kao pre četiri godine ni u Nemačkoj, ni u EU.

Čeka se 4. mart da se vidi da li će članstvo socijaldemokrata potvrditi koalicioni sporazum sa CDU, ako se to desi - to će biti drug velika koalicija za redom, naveo je, dodajući da je to prvi put u istoriji posleratne Nemačke.

Politika Nemačke, kakva god bila vlada, kaže, prema Balkanu i Srbiji neće se menjati.

Vučić ima najbolje zvanične odnose sa Berlinom od 1945. godine, ocenio je, govoreći o državnicima naše zemlje.

"Relacija sa Berlinom je na jednom visokom nivou, Nemačka je prijatelj Srbije i Srbija je prijatelj Nemačke... Ova poseta je mislim ohrabrenje oko normalizacije odnosa sa Prištinom, podrška da se nađe kompromis sa Albancima, da se nađe zajednički imenilac sa Bošnjacima i Hrvatima i da Srbija nastavi svoj put reforme i otvaranja poglavlja, ne bi li, kad za to bude vreme, postane članica EU", dodao je.

Smatra da nema proširenja EU dok unija ne reši probleme u svojoj kući, dok ne dođe do prekompozicije unutar Unije. Nama su važni evropski standardi, a ne datum, rekao je gost Novog dana.

Osvrćući se na izjave šef nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela na Kosovu, Jovanović je naveo da je on rekao ono "što znamo deset godina" - da do momenta punopravnog prijema u EU, Srbija mora da reši pitanje granica, da promeni Ustav, da dođe do normalizacije s Kosovom, da Srbija mora da završi reforme, poglavlja 23 i 24 , borbu protiv kriminala...

Niko ne traži da Srbija prizna Kosovo, već normalizaciju u smislu da Srbija ne sapliće u međunarodnim institucijama, navodi i kaže da je to model dve Nemačke, model Kipra.

Kaže da je Kosovo de facto država, i podseća da je nezavisnost proglasilo u vreme vlade Vojislava Koštunice.

"To što Kosovo nisu priznale najsiromašnije zemlje, najproblematičnije, najbezbednije i pa i ako hoćemo najkorumpiranije zemlje sveta, koje pre podne priznaju, a popodne povlače priznanje - to je neozibljno", naveo je.

Podvlači da su velike zemlje to učinile - Francuska, Nemačka, SAD, Velika Britanija, Kanada - a da nisu priznale Kina, Rusija, Indija, Rumunija, Španija - "zemlje koje imaju slične probleme".

Mi smo devedesetih godina promašili skretanje i idemo 28 godina pogrešnim putem - sve zemlje Varšavskog ugovora i Slovenija i Hrvatska išle su putem EU, kazao je.

"Pravila su bila jasna nakon rušenja Berlinskog zida za komunističke zemlje - otvaranje dosijea, lustracija, demontaža vojnih i civilnih službi bezbednosti, ulazak u NATO i EU", naveo je. Istakao je i da je prvi preduslov za EU ulazak u NATO.

A mi i danas tvrdimo da smo pobedili NATO pakt, dodaje.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića je gnusan čin, nešto što je nanelo nesagledivu štetu Srbiji. "Taj koji je to organizovao, taj koji je to uradio odgovaraće da li za pet, deset godina..."

Upitan o krečenju murala ubijenog premijera Zorana Đinđića u Beogradu, kaže da je srpsko društvo duboko podeljeno, a da je to vandalski čin.

"Moj kolega Zoran Panović je u pravu kad kaže da opskurna propaganda koja se vrši preko medija, dovodi do toga da i danas imamo podeljeno društvo - podelu na patriote i izdajnike... Da je Zoran Đinđić izdajnik, Vuk Drašković izdajnik, mason..."

Kurir.rs/N1

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: 40 DANA OD ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA: Njegova supruga jako razočarana! Pogledajte i zašto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track