ZAJEDNIČKI PRED NOVINARIMA U BERLINU Vučić sa Merkelovom o odnosu Beograda i Prištine: Važnije je ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka!
Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije u poseti Nemačkoj

ZAJEDNIČKI PRED NOVINARIMA U BERLINU Vučić sa Merkelovom o odnosu Beograda i Prištine: Važnije je ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u radnoj poseti Berlinu, a nakon sastanka sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, usledilo je zajedničko obraćanje medijima.

foto: Printscreen/RTS

Na početku konferencije, kancelarka Merkel je rekla da je sa Vučićem razgovarala o direktnim investicijama koje su od značaja za veliki broj ljudi u Srbiji.

foto: Predsedništvo Srbije

"Impresionirani smo putem Srbije u EU i napretkom u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo je na njemu. Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo. Razgovarali smo i o regionu uopšte i moram reći da predstoje različiti zadaci, pre svega mislim na BiH, ali sastanci u okviru Berlinskog sporazuma će omogućiti napredak. Cenim rad Aleksandra Vučića na poboljšanju odnosa na Zapadnom Balkanu i podržavam njegove napore", istakla je ona, poželevši srpskom predsedniku dobrodošlicu u Berlin.

foto: Printscreen/RTS

Predsednik Vučić je u nastavku istakao da bi bez kancelarke Merkel, njenog truda i angažovanja, u ovom delu Evrope situacija bila mnogo teža.

foto: Printscreen/RTS

"Danas smo konstatovali da Srbija i Nemačka imaju rekordnu trgovinsku razmenu. Nemci su nam i te kako pomogli da prevaziđemo užasno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju. Ponosan sam na sporazum Srbije i Nemačke o ratnim memorijalima, jer to vodi do konačnog političkog pomirenja. Zato nije ni čudo što Nemačka ostaje naš najvažniji partner ne samo u ekonomskom, već i u političkom pogledu. Pred nama je težak putu ka EU, posebno u pogledu vladavine prava, ali i rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine. Nisam krio probleme sa kojima se suočavamo. Spremni smo na kompromis, da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik. Radićemo na tome, jer smatramo da je važnije ljubiti zemlju svoje dece nego zemlju svojih predaka", naveo je on.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je dodao da je saglasan sa Merkelovom o važnosti konkretnih projekata, pre svega izgradnji auto-puta do Prištine, jer "putevi mira vode pomirenju naroda na Balkanu".

foto: Printscreen/RTS

"Znamo da ćemo u tome imati podršku Nemačke, a bez pomoći kancelarke Merkel ne verujem da je moguće da napredujemo. Zahvalan sam na izuzetnom poštovanju i gostoprimstvu koje mi je ukazala", poručio je on.

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, kancelarka Merkel je istakla da nije ona ta koja će propisati šta se mora desiti u odnosu sa Prištinom, jer je "inicijativa na Srbiji, a njen predsednik Aleksandar Vučić - glavni akter."

foto: Printscreen/RTS

"Neću deliti savete, pogotovo ne javno", navela je ona, dok se Vučić nadovezao da se raduje njenom uticaju u dijalogu o KiM.

foto: Printscreen/RTS

"Radujem se Vučićevom pozivu da posetim Srbiju. Sada je najvažnije da se formira vlada u Nemačkoj i cilj mi je ponovo budem izabrana za kancelarku. Ne mogu sada da govorim o programu posete, ali nam je pomirenje svima prioritet", odgovorila je Merkelova na pitanje da li će posetiti spomen-park streljanima u Šumaricama.

foto: Printscreen

Podsetimo, predsednik je u Berlin jutros doputovao na poziv nemačke kancelarke, a dočekan je uz najviše počasti i u sedištu šefice nemačke vlade. Vučić je uoči posete rekao da u Berlin ide kako bi od Merkelove čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između dve strane.

(Kurir.rs/Foto: Predsedništvo Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) JEZIVA NESREĆA NA PRUZI KOD VRANJSKE BANJE: Voz razneo automobil u paramparčad, lokomotiva izletela iz šina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track