MINISTARKA JOKSIMOVIĆ SA AMBASADOROM NEMAČKE Ditman: Srbija pouzdan partner na koga EU može da računa
Foto: Ministarstvo za evropske intergracije

evropske integracije

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ SA AMBASADOROM NEMAČKE Ditman: Srbija pouzdan partner na koga EU može da računa

Politika -

Ministar evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom, koji je istakao značaj daljih reformi u poglavljima 23 i 24, kao i značaj reforme pravosuđa, nezavisnosti sudstva, ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Ditman je rekao da je Strategija proširenja snažan, pozitivan signal za Srbiju i Nemačka će nastaviti da daje jasnu podršku u nastavku procesa pristupanja.

Prema njegovoj oceni, Srbija je pouzdan i kredibilan partner na koga EU može ozbiljno da računa, naročito kada je stabilnost regiona u pitanju.

Joksimović je zahvalila Nemačkoj, kao značajnom strateškom partneru i najvećem bilateralnom donatoru Srbije, za sveukupnu pomoć i podršku u procesu evropskih integracija.

Nemačka je u proteklih 15 godina, izdvojila 1,6 milijardi evra bespovratne pomoći za različite projekte, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Joksimović je ocenila da Strategija proširenja EU na Zapadni Balkan predstavlja, pre svega, jasan politički signal i ohrabrenje koji potvrđuje da se na Srbiju kao kandidata za članstvo u EU ozbiljno računa.

Strategija je, istovremeno, i veliki podsticaj, kako za državu, tako i za njene građane da nastave sa započetim reformama koje su najbolji mehanizam za sveukupan razvoj države, ocenila je ona.

Srbija razume da 2025. godina nije zacrtana i obećana godina prijema, već da predstavlja okvir i podsticaj, rekla je ona i iznela očekivanje da će Srbija tokom Bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti poglavlja za koja je spremna.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Ministarstvo za evropske integracije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) POLICAJKA "PALA" ZBOG UZIMANJA MITA! Tražila i do 500 evra za nezakonite radnje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track