DRAŠKOVIĆ SE PRISETIO DEVETOMARTOVSKIH PROTESTA: Taj dan trajao je čitavu deceniju, a posle je pao Milošević, ali i svi mi
Foto: Marina Lopičić

27 godina od velikih demonstracija

DRAŠKOVIĆ SE PRISETIO DEVETOMARTOVSKIH PROTESTA: Taj dan trajao je čitavu deceniju, a posle je pao Milošević, ali i svi mi

Politika -

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković ocenio je danas da je tragedija Srbije što su 5. oktobra 2000. godine, u istom danu, pali i Slobodan Milošević i svi ideali i ciljevi 9. marta i svih buna od 9. marta 1991. godine do 5. oktobra 2000. godine.

foto: Marina Lopičić

Drašković je, govoreći o devetomartovskim protestima, rekao da je SPO tada "bila velika i moćna reka, sve do 5. oktobra". Prema njegovim rečima, 9. marta 1991. godine bilo je najmanje 100.000 demonstranata, kao i da je na njih "goloruke režim izveo svu svoju policijsku snagu, a uveče i tenkove".

foto: Pritnscreen

"Suština na koju sam ukratko skrenuo pažnju je da su to antiratne demonstracije, protiv tadašnjeg režima i bivših ljudi koji su nastojali da tadašnji režim u Srbiji sačuvaju i nametnu celoj Jugoslaviji", objasnio je Drašković.

foto: Pritnscreen

"Pogrešno je vezivati 9. mart samo za taj 9. mart", smatra Drašković, ukazujući da je taj dan trajao celu deceniju, jer sve buduće demonstracije, bune, predvodio je duh 9. marta.

(FOTO, VIDEO) SEĆANJE NA 9. MART: Navršava se 27 godina od velikih demonstracija

"Mi tog 9. marta saopštavamo da smo protiv rata, protiv razbijanja zemlje i da smo za to da država ide na zapad. Nažalost, Jugoslavija je krvavo ubijena, nije se razbolela pa se raspala, nego su je ubili oni na koje smo mi uprli prstom", rekao je Drašković.

foto: Printscreen/YouTube

Drašković navodi i da je SPO bio osnivač svih koalicija opozicije devedestih godina, da je osnovao DOS i napisao program i dao ime.

"SPO je posle budvanskog atentata eliminisan iz DOS, tako da je šarolika kompozicija ostala bez lokomotive, koja se jedina zalagala za korenitu promenu režima, za korenito menjanje Srbije i njeno okretanje ka Evropi, kažnjavanje odgovornih za rat i nesreću. Sve je to pisalo u programu DOS, a sve je to napušteno kada je SPO sklonjen", rekao je Drašković.

foto: Profimedia

"Napravili su dil sa Legijom, sa Crvenim beretkama, sa Zemunskim klanom, srušili su vrh piramide, šiljak tog režima, ali je cela ta piramida ostala netaknuta. To je dan kada jeste pao Milošević, ali kada smo pali i mi, i naši snovi i ideali, žrtve", ukazao je Drašković.

(Kurir.rs/Fonet/N1/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track