IRENA VUJOVIĆ POTOMAK SAVE KOVAČEVIĆA: Čelnica opštine Savski venac ima poznate pretke
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

VEZE

IRENA VUJOVIĆ POTOMAK SAVE KOVAČEVIĆA: Čelnica opštine Savski venac ima poznate pretke

Politika -

Čuveni partizan, koji je poginuo u bici na Sutjesci, bio je rođeni brat mog pradede Nikole Kovačevića, osnivača Kominterne, otkriva Vujovićeva

Irena Vujović, predsednica opštine Savski venac i jedan od mogućih kandidata za buduću gradonačelnicu Beograda sa liste SNS, potomak je čuvenog narodnog heroja iz Drugog svetskog rata Save Kovačevića, koji je poginuo u čuvenoj bici na Sutjesci!

Vujovićeva je za Kurir potvrdila naša saznanja i istakla da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu.

- Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne i prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj, predsednika Narodne skupštine Crne Gore - kaže Vujovićeva ne skrivajući bogatu istoriju svog porodičnog stabla.

Kako kaže, u njenoj porodici su se uvek cenili čast i poštenje, ali su se negovale i prave porodične vrednosti.

- Sava Kovačević i veliki broj mojih predaka vodili su odlučujuću bitku na Sutjesci i dali svoje živote. Zahvaljujući tome, danas naše generacije žive u miru i slobodi. Ponosim se svojim poreklom, a znanje, hrabrost, čast i poštenje su vrednosti koje se u mojoj porodici neguju generacijama - s ponosom otkriva Vujovićeva i dodaje da njeno vreme tek dolazi.

Podsetimo, Sava Kovačević bio je komandant 5. proleterske brigade i narodni heroj SFR Jugoslavije. U ranoj mladosti je pošao komunističko-revolucionarnim putem, član KPJ postao je 1925. Zbog komunističkih aktivnosti hapšen je više puta. Početak NOB dočekao je kao iskusan komunista i revolucionar. Kada je 1942. formirana 5. proleterska brigada, Sava je postao komandant. U najtežem periodu 5. ofanzive stao je na čelo 3. udarne divizije, a poginuo je tokom bitke na Sutjesci 1943.

Nema ulicu

NEKADA SAVE KOVAČEVIĆA, DANAS MILEŠEVSKA

Sve je manje znamenja koja podsećaju na komunističku revoluciju i narodne heroje Narodnooslobodilačkog rata (NOR). Zajedno s njima u zaborav je otišao i jedan deo istorijskog nasleđa. Tako je i ulica na Vračaru, koja je nekad nosila ime po Savi Kovačeviću, danas Mileševska, po čuvenom srednjovekovnom manastiru Mileševa.

Kurir / M. J. - S. M.

Foto: Privatna arhiva, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PITALI SMO BEOGRAĐANE DA LI TREBA PODIĆI SPOMENIK ĐINĐIĆU I MILOŠEVIĆU?! Njihovi odgovori će vas iznenaditi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track