ŠLJOKARE: Ministri i poslanici naručili čak 6.486 flaša vina
Foto: Marina Lopičić

Red reforma zemlje, red čašica

ŠLJOKARE: Ministri i poslanici naručili čak 6.486 flaša vina

Politika -

Uprava za zajedničke poslove raspisala tender za nabavku više hiljada flaša vina za Vladu i Skupštinu Srbije, kao i za deo administracije u drugim objektima

Poslanici, ministri, državni službenici i njihovi gosti lepo su se opskrbili za narednu godinu, bar što se tiče vina. Uprava za zajedničke poslove republičkih organa raspisala je početkom februara tender za nabavku čak 6.486 flaša raznih vrsta vina, među kojima ima i luksuznijih!

Nabavka je za objekte Vlade - Nemanjina 22-26, Nemanjina 11, Skupštine Srbije - Kralja Milana 14 i Trg Nikole Pašića 13, kao i Klub poslanika - Tolstojeva 2. Isporuka će se vršiti i za državne objekte na adresama Mihajla Pupina 2, Brankova 25 i Andrićev venac 1.

U konkursnoj dokumentaciji je naznačeno da je potrebno ukupno 2.058 flaša belog vina, 3.402 flaše crvenog, 408 flaša rozea, 84 flaše desertnih vina, 282 flaše penušavih vina, 192 flaše stonih vina i još 60 flaša ostalih vina. Još nije poznato koliko će građani Srbije sve to platiti, s obzirom na to da se tek čekaju ponude proizvođača.

Dok se od nekih vina traže po dve ili tri flaše, od nekih vrsta je naručeno i po 150 ili 180 boca. Tako se od vina sovinjon blan vinarije „Pusula“ traži 150 flaša, kao i od vina „vizija reserv“ podruma „Aleksandrović“. Istu količinu vina uprava traži i od vina „regent reserv“ podruma „Aleksandrović“, kao i vina kaberne frank, podruma „Radovanović“. U konkursnoj dokumentaciji je navedeno da potrebno i 180 flaša vina „epigenija kaberne sovinjon“ vinarije „Toplički vinogradi“, kao i 240 flaša vina „prokupac“, „doja“. Po 120 flaša potrebno je od vina „milenijum“ vinarije „Jelić“ i vina „oniks crveno“ vinarije „Cilić“.

foto: Profimedia

Na spisku su i vina vinarije „Kovačević“ i „Milosavljević“, kao i italijanski proseko.

Javna nabavka se odnosi na period od jedne godine.

- Rok isporuke ne može biti duži od 12 časova od poružbine naručioca. Rok isporuke podrazumeva rok u kome je ponuđač dužan da izvrši isporuku dobara do časa usmenog ili pismenog zahteva ovlašćenog lica naručioca - navodi se u konkursnoj dokumentaciji na sajtu uprave.

REAKCIJE MINISTARA I POSLANIKA

Branko Ružić

PIJEM SAMO PRIVATNO

Alkohol degustiram isključivo u privatnoj režiji, sa meni dragim osobama, u trenucima koji su zbog službenih obaveza retki.

Momo Čolaković

U SKUPŠTINI ZABRANJEN ALKOHOL

U skupštinskom restoranu nije dozvoljeno točenje alkohola, za šta ide alkohol u Skupštinu, ne znam. Stvarno me iznenađuje.

Novica Tončev

NE MOŽEŠ GOSTE DA PONUDIŠ VODOM SA ČESME

Ne znam za koje je to sve namene planirano, ali znam da se godišnje pravi veliki broj koktela. Ako nekoga pozovete u goste, ne možete vodom sa česme da ga poslužite. Neće poslanici i ministri popiti 6,5 tona vina, nije realno.

Zorana Mihajlović

NE KORISTIMO ALKOHOL

Nikada ministarstvo ili kabinet koji vodim ne koristi alkohol, niti to nabavljamo. Nismo nabavljali, ne nabavljamo i nećemo nabavljati.

Ivica Dačić

NE PIJEM, TO JE ZA STRANCE

Ja nikad ne koristim. Samo kad su posete stranih delegacija.

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Marina Lopičić, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OSTALI BEZ STANA ZBOG PREVARE POSTANARA! Evo kako su izvršitelji oteli stan porodici Maurer!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track