AFERA ARMATURA: Gašić trulim gvožđem zida zgrade!
Foto: Dado đilas

Skandalozno: Ministar odbrane nemarom ugrozio živote stotine ljudi

AFERA ARMATURA: Gašić trulim gvožđem zida zgrade!

Politika -
Za dva objekta na Bežanijskoj kosi čelnik resora vojske naručio armaturu izbačenu iz upotrebe još 2009. Zbog slabosti gvožđa Ministarstvo kupilo za 25 odsto veću količinu, što je plaćeno čak 16,4 miliona dinara više

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić može da ugrozi živote na stotine građana jer je, i pored upozorenja Vojnobezbednosne agencije, insistirao da se za izgradnju dve vojne zgrade na Bežanijskoj kosi (objekti 24 i 25) kupi staro gvožđe koje je izbačeno iz upotrebe još 2009. godine, saznaje Kurir!Nije slušao VBAIako je VBA, kako kaže naš izvor iz Ministarstva odbrane, odmah otkrila zloupotrebe i pokušala da zaustavi ovu nabavku, sporna armatura je ipak kupljena, i to na insistiranje ministra Gašića.Osim što je ugrozio živote budućih stanara, Gašić je trulo gvožđe i preplatio za čak 137.054 evra, odnosno oko 16,4 miliona dinara.- Betonska armatura je kupljena od firme „Raj fert“ iz Velike Plane i za 480.000 kilograma plaćeno je 548.218 evra. Institut za standardizaciju je ovu vrstu armature pod oznakom „RA“, odnosno „ČBR 400/500“, izbacio iz upotrebe pre šest godina i njena upotreba je nezakonita. Uz to, ona je za 25 odsto manje nosivosti od novousvojene betonske armature „SRPS EN 10080“, pa je zato prilikom ove nabavke poručena za 25 odsto veća količina od potrebne. Najveći deo armature je bio za objekat 25 - priča izvor Kurira.PreplaćenoOn dodaje da je potrebno utvrditi da li će stanovanje u takvom objektu ugroziti bezbednost građana.- Takođe, osim što je zabranjena za upotrebu, ova armatura je i skuplje plaćena. Tako je kilogram plaćen 78 dinara, a u tom trenutku se na tržištu prosečna cena armature kretala oko 63 dinara.Čak ni zaključak iz izveštaja četvoročlane komisije, u kojem se jasno navodi da korišćenje i ugradnja ove armature neće biti zakoniti, nije uticao na ministra odbrane da promeni odluku.- VBA je zaustavila nabavku sporne armature, ali je Gašić insistirao da se ona što pre kupi, jer je na tenderu za izgradnju zgrada, kao podizvođač, izabran konzorcijum dve firme iz njegovog rodnog Kruševca - „Telekomunikacija“ i „Morava IN“.

Opasno po životGoran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, kaže da ukoliko je armatura izbačena iz upotrebe, onda ona ne bi smela da se koristi.- Reč je o rebrastom gvožđu koje, ako je izbačeno iz upotrebe, ne bi smelo da se koristi u gradnji. To bi značilo ugrožavanje bezbednosti i bilo bi izuzetno opasno. U projektu treba da bude definisana armatura i ukoliko se standardi ne ispoštuju, onda može da bude ugrožena bezbednost i statika, temelj i čitava konstrukcija - rekao je Goran Rodić.

Gašić ćuti, Ministarstvo se pravdaSVE JE URAĐENO PO ZAKONUGašić nije odgovarao na naše pozive, a u Ministarstvu odbrane kažu da je sve urađeno po zakonu. Kako kažu, „na tržištu se prodaje armatura prema važećim standardima bez obzira da li to naručilac traži ili ne“. Tvrde i da VBA nije zaustavila nabavku.- Nije nabavku zaustavila VBA, već je Ministarstvo pokrenulo proceduru kod Uprave za javne nabavke, koja je na naš zahtev ispitala zakonitost sprovedenog postupka i ustanovila da je nabavka realizovana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Napominjemo da je Uprava jedina ovlašćena da tumači odredbe tog zakona i njegovu primenu, te daje svoje mišljenje u svakom konkretnom slučaju - kažu oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track