AFERA KAMERE: Vulin dao prijatelju milion evra bez tendera
Foto: Fonet

Strogo poverljivo muljanje

AFERA KAMERE: Vulin dao prijatelju milion evra bez tendera

Politika -
Bivši šef kancelarije za KiM nabavio kamere za sever Kosova po hitnom postupku, a celu nabavku proglasio državnom tajnom. Posao dobio njegov drug Uroš Čubrilović

BEOGRAD - Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, dok je bio na čelu Kancelarije za KiM, kupio je bez tendera, po hitnom postupku, sigurnosne kamere za sever Kosova u vrednosti od milion evra, a posao je dobila firma njegovog prijatelja Uroša Čubrilovića (31) „DBS Konsel sekjuriti servis“! Ugovor, potpisan 7. decembra 2012, nosi oznaku strogo poverljivo, a niko u južnoj pokrajini ne zna koliko je tačno kamera instalirano i da li uopšte rade! Pomenutoj firmi na ime avansa uplaćen je ceo iznos ugovorenog posla - 105.342.334,70 dinara.Pored Vulina i Čubrilovića, potpisnik ugovora je i dr Dragiša Milović, tadašnji predsednik opštine Zvečan, preko čije kase je Vlada prebacila novac firmi.

Potpisivali napamet„Celokupnu ugovorenu cenu opreme i radova naručilac (Kancelarija za KiM) uplatiće izvođaču (firmi Uroša Čubrilovića) avansno na sledeći način: iznos od 105.342.334,70 dinara bez PDV, na ime avansa za nabavku celokupne opreme iz ponude koja je sastavni deo ovog ugovora, naručilac će uplatiti korisniku (Opštini Zvečan) u roku od tri dana od dana zaključenja ugovora. Iznos od 105.342.334,70 dinara bez PDV, na ime avansa, korisnik će uplatiti izvođaču u roku od tri dana od dana prijema novca po ovom ugovoru“, navodi se u dokumentu.Kako saznaje Kurir, iako je i čelnik opštine Zvečan potpisnik ugovora, on o ovom poslu ništa nije znao. Milović se pobunio, pa je od Kancelarije tražio da neko od nadležnih dođe i objasni zašto se kamere koje će biti instalirane po celom severu Kosova kupuju baš preko kase Opštine Zvečan.Nisu videli projekat- Kancelarija je poslala Aleksandra Stojanovića, tadašnjeg Vulinovog zamenika, i on je objasnio da je za transfer novca izabrana opština Zvečan zbog geografskog položaja?! Rekao nam je da će u našoj opštini biti i kontrolna soba, u kojoj će se obrađivati podaci sa svih kamera. Međutim, na svako konkretnije pitanje podsećao je da projekat nosi oznaku strogo poverljivo - kaže izvor našeg lista i dodaje:- U projekat uopšte nismo bili uključeni, ma nismo ga ni videli! Iako je najavljeno da će kontrolna soba biti u Zvečanu, nema je. Postoje navodi da je postavljena u severnom delu Kosovske Mitrovice.Kancelarija je pratila transfer novca, opštinska vlast uopšte nije bila uključena - praktično, samo je novac prošao kroz njihovu kasu.Kamera ima u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, kako kažu naši izvori, „po nekoliko“, dok je prava misterija gde su postavili kamere u Gračanici, koju je lokalna vlast još pre tri godine obezbedila na ovaj način.- U Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici ima kamera, ali koliko tačno, niko ne zna. Ma, niko ne zna ni da li rade - dodaje naš izvor.Sistem pozivaU razgovoru za Kurir Vulin priznaje da je Čubrilović njegov poznanik!- Poznajem ga, kakve to veze ima? - upitao je Vulin.Na opasku da je neko koga poznaje dobio posao od milion evra a da nije bio raspisan tender, već se radilo po sistemu poziva, te da li je, iako to nije kršenje zakona, moralno da se radi tako, on kaže:- Šta hoćete da kažete? Poznajem ga kao nekog čija firma radi za jake kompanije.

Srbi ugroženi 20 godinaUPRAVA SADA PREPOZNALA HITNOST

Pošto je posao sklopljen kao hitna nabavka, Vulinu je trebalo odobrenje Uprave za javne nabavke. Međutim, kako je Uprava baš sad prepoznala hitnost ugradnje sigurnosnih kamera na severu KiM, a pošto je Srbima već dve decenije ugrožena bezbednost, ostali smo bez odgovora. Predrag Jovanović, direktor Uprave, poručio nam je:- To je moguće proveriti u toku radnog dana, kada služba arhive Uprave radi - poručio je Jovanović.

ReagovanjaUroš Čubrilović, „DBS Konsel sekjuriti servis“ Ćuti

Bez komentara.(Pozvali smo ovu firmu i muškarcu koji se javio na telefon objasnili zašto zovemo, ali do zaključenja broja niko nas nije nazvao)Dragiša Milović, bivši predsednik opštine ZvečanNišta ja ne znam

Taj projekat se tiče bezbednosti, Vlada ga je proglasila strogo poverljivim. Vidim da postoje kamere, koliko ih je - ne znam, i ne znam da li rade. Ništa više od toga ne mogu da vam kažem.Ranđel Nojkić, lider Srba sa KiMNe znam za te kamere

Ne znam gde su te Vulinove kamere u Gračanici. Ove koje postoje postavila je lokalna samouprava i plaćene su iz kosovskog budžeta.

Vadi se Aleksandar Vulin sve svalio na Nemanjinu 11 Vlada je odlučila da sve bude po hitnom postupkuVlada je stavila oznaku strogo poverljivo i ona odlučuje da li će postupak sprovesti po hitnom postupku. Zašto odjednom brinemo o bezbednosti? Ugovor je potpisan 2012, a mi smo te godine i došli na vlast. Kamere postoje, raspoređene su po severu, a kontrolna soba je u Kosovskoj Mitrovici. Kamere su odlične, snimaju i noću, dobili smo ih po odličnoj ceni. Međutim, tamo nema optičkih kablova, morali smo i to da razvlačimo, često po vrlo nepristupačnom terenu - kaže Vulin i dodaje da je tadašnji predsednik opštine Zvečan bio upoznat s poslom.Na pitanje kako to da Milović onda ne zna koliko kamera ima u Zvečanu, kaže:- Ne znam. Što bi i znao koliko tačno kamera ima?

Dušan JanjićTO SU PROJEKTI ZA KRAĐU PARA

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da Srbija, po Briselskom sporazumu, ne može da instalira i koristi kamere bez saglasnosti Prištine. Iako je ugovor potpisan sedam meseci pre potpisivanja Briselskog sporazuma, pregovori su tada uveliko tekli i Kancelarija je morala da zna da od tog projekta neće biti ništa.- To je uobičajeni način na koji se kralo. To su projekti za krađu para. Vi napravite projekat od milion evra, a onda instalirate dvadesetak kamera i kažete: „Evo, potpisan je sporazum, mi tu više nemamo nadležnost“. Te kamere najverovatnije ili ne rade, ili su ih predali kosovskoj policiji.

Gura pare parazitima, radnike brani s bazena1. Ministarstvo za rad izbacilo iz konkursa za dodelu sredstava udruženjima građana odredbu o sukobu interesa, pa je tako 1,88 miliona evra na konkursu trebalo da dobiju partijski paraziti2. NVO sektor zatražio njegovu smenu, Vulin im pripretio da će sav novac namenjen za socijalne usluge preusmeriti u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti, što je nezakonito3. Poručio korisnicima socijalne pomoći da moraju da je zarade?!

4. Predstavlja se kao veliki zaštitnik srpskog naroda na KIM, a u posetu pokrajini išao helikopterom do Raške, odatle automobilom, što je građane Srbije koštalo 280.000 dinara po poseti5. Iako iz Vlade stalno idu priče da mora da se štedi, Vulin uhvaćen kako se baškari u spa-centru „Hajata“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track