ALEKSANDAR ĐURĐEV: Obezbedićemo izvoz u Rusiju
Foto: Fonet

ALEKSANDAR ĐURĐEV: Obezbedićemo izvoz u Rusiju

Politika -

BEOGRAD - Aleksandar Đurđev, lider Sprsko rusko pokreta, najavio je obezbeđivanje izvoza srpskih proizvoda u Rusiju.

On je podsetio da je Srbija 2000. godine potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, koji predviđa oslobađanje od carine za većinu srpskih proizvoda, a zahvaljujući formiranju carinske unije između Rusije, Belorusije i Kazahstana, izvoz dobara omogućen je i u te zemlje.

Osnovni uslov je da roba mora biti u potpunosti proizvedena u Srbiji, ili da je prošla dovoljnu obradu tako da vrednost stranog materijala upotrebljenog u procesu proizvodnje nije veća od 50 odsto.

"S obzirom na to da svi naši poljoprivredni proizvodi ispunjavaju ovaj uslov, nema nijedne prepreke do izvoza u Rusiju", naveo je Đurđev.

Rusija je prva na svetu po uvozu svežeg jabučastog voća, dok Srbija tu učestvuje sa samo 2,1 odsto, što je s obzirom na površinu zemljišta na kome gajimo jabuke, kruške i dunje, ovaj broj je zapanjujuće nizak, a što se tiče povrća, većina se uvozi iz Turske i Kine, meso iz Brazila, a mlečni proizvodi iz Ukrajine i Finske, podseća on.

"Udruživanjem poljoprivrednika i kreirnjem standardizovanih proizvoda ovo se može lako promeniti. Srpske jabuke, maline i mleko mogu se već danas naći u Moskovskom restoranu. Sve što je potrebno je da predložite proizvod koji želite da izvezete, navedete količinu koju možete da obezbedite, i napravite ugovor sa ruskim partnerom. Zatim se dobija potrebna dokumentacija, a vaš proizvod je od srpske njive do ruske trpeze stigao za 48 sati", zaključuje Đurđev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track